Agrar

Magija pčelarstva – pčelarstvom se možete uspešno baviti samo ako iskreno volite pčele, poručio iskusni pčelar Dušan Kovačević iz Poljske Ržane

Pčelar Dušan Kovačević, iz Poljske Ržane kod Pirota, kazao je za Pirotske vesti da je bavljenje pčelarstvom nešto najlepše i najzdravije što možete prirediti sebi i svojoj porodici. Onima koji tek planiraju da se bave pčelarstvom poručuje da je osnovni uslov za bavljenje pčelarstvom ljubav prema pčelama, a tu ljubav, ova neverovatna i božanstvena bića – vratiće vam mnogostruko. Opšte je poznato da su pčelari izuzetno zdravi i ogroman broj pčelara doživi poznu starost, kaže Dušan. On je inače, tradiciju bavljenja pčelarstvom nastavio od svog pokojnog oca, koji mu je uvek govorio da su pčele pametnije od ljudi, i da će svako ulaganje u pčelinjak vratiti vremenom, ali od toga ne treba očekivati brzu zaradu, naprotiv, potrebno je puno rada, truda, ali to nikome ko voli pčele ne predstavlja nikakav problem.

 

-Krenuo sam da se bavim pčelarstvom 2018. godine kada sam dobio na poklon od prijatelja tri rojaka. Međutim, ljubav se tu brzo rodila imajući u vidu da je to kod mene porodična tradicija, pokojni otac mi se bavio pčelarstvom. I dan danas pamtim njegove reči da su pčele pametnije od ljudi, da ne treba da im se više uzima nego što im se daje, da treba biti strpljiv i da će one svako ulaganje kroz godine višestruko vratiti.  U svom radu nastojim da apsolutno sve bude prirodno. Jedanaest roja pčela sam uhvatio iz divljine praktično, striktno izbegavam hemiju i sve što ima veze sa tim, profit i zarada mi nikada nisu bili prioritet, tako da smo u početku imali med samo za sebe i za svoje prijatelje praktično. Već naredne je bilo bolje, a osim meda, vadim pergu, propolis, imam hvatače polena. Sve su to proizvodi neverovatnih karakteristika, izuzetno zdravi i izuzetni za podizanje imuniteta-kaže čika Dule za Pirotske vesti.

On dodaje da je pristalica stacionarnog pčelarenja.

-Smatram da je stacionarno pčelarenje bolje, ali uz obaveznu sadnju medonosnog drveća i bilja u okolini pčelinjaka. Ove godine sam sejao faceliju tako da ujesen ne moram da prihranjujem pčele i kad dođe sezona da mogu da im dam med umesto šećera da bi pčele bile zdrave. Inputi koji prate pčelarstvo su dosta skupi, a prodaja meda ide teško jer naš narod ima navidu da konzumira med samo kad je bolestan, a ne kada je zdrav da bi sprečio bolest-kaže Kovačević.

Oko pčelinjaka je posebna mikroklima, prava blagodet za one koji udišu propolis i druge eliksire zdravlja iz košnica

-Boravak u pčelinjaku, kada se otvaraju košnice i vrši pregled, posebno u kasno popodne, prava je blagodet. Udišete propolis, vosak, to je praktično boravak u api komori, pravo uživanje. Svako ko voli treba da proba da se bavi pčelarstvom. Ne treba da se očekuje velika dobit, ali pčela će kad tad sve vratiti mnogostruko-kaže Dušan za Pirotske vesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker