Gradska hronika

LU “Ponišavlje” u Pirotu: Opet afrička kuga svinja!

Lovačko udruženje “Ponišavlje ” u Pirotu, registrovalo je nove slučajeve afričke kuge kod divljih svinja, zbog čega će biti proširen pojas zabrane lova i proglašena zaraza.

divlja svinja

Kako saznajemo u udruženju , kod sela Koprivštica, blizu Zavojaskog jezera lovci su pronašli uginulu divlju svinju, dok je kod sela Kamik,  bolest registrovana kod tri odstreljena  grla.Shodno tome, ova područja će biti proglašena zaraženim. Iz LU “Ponišavlje” apeluju na sve koji se kreću ovim terenima: lovci, drvoseče, sakupljači šumskih plodova i zaljubljenici u prirodu, da se prilikom povratka kući obavezno  dezinfikuju i da dezinfikuju prostorije u kojima evenetualno čuvaju domaće svinje.

Afrička kuga kod  svinja, na području Pirotskog okruga pojavila se početkom ove godine u dimitrovgradskom selu Prtelaš, nakon čega je ovo, ali i područje od Gornjeg Kriviodola do Pirota, priglašeno zaraženim.  Bolest je registrovana i na području belopalanačke opštine.  Marta meseca, preventivno je  eutanizirano i poslato na prinudno klawe oko 1000 domaćih svinja.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker