Uskoro će “zasvetleti” srednjovekovna tvrđava na Kaleu

Podelite

Radovi na rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, koji se finansiraju iz Pretpristupnih fondova EU polako ulaze u završnicu. Radiće se i moderna rasveta pa će ovaj biser Pirota uskoro zasijati u svoj svojoj lepoti. Danas su gradilište posetili i stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji nadziru realizaciju celog projekta, s obzirom da je reč o objektu koji je pod zaštitom države i od velikog je znaja za nacionalnu kulturnu baštinu.

Današnji nadzor pokazao je da će planirani rok najverovatnije biti ispoštovan.

-Projekat je u završnoj fazi, u narednih dvadesetak dana očekujemo da to bude u potpunosti realizovano. Rađeni su brojni sanacioni i konzervatorsko-restauratorski radovi na pozicijama zamene stolarije, bravarije, hidroizolacije na područjima Gornjeg i Srednjeg grada. Radovi na elektroinstalaciji su uglavnom završeno. Ostalo je u Srednjem gradu da se završe ali i oni su u završnoj fazi. Ostaje pokrivanje kablovima kamenim pločama i blokovima-kazao je za TV Pirot Nebojša Bosanac iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Menadžer projekta Nenad Petrović kazao je da je puno napora i posla završeno i željno se očekuje da se radovi privedu kraju.

-Ovaj projekat je finansiran u okviru prvog poziva IPA Iterreg programa prekogranične saradnje Srbija-Bugarska. Vrednost radova na samoj tvrđavi je 367.000 evra. U okviru drugog poziva Interreg programa konkurisali smo novim projektom koji podrazumeva opremanje kula i cilj nam je da kroz uspostavljanje izložbenih postavki kako za turiste, istraživače, tako i za najmlađe, osmislimo sadržaj za sve koji žele da obiđu ovaj reprezentativni objekat-kazao je Petrović.

 

 

Podelite

2 Komentara

 1. ,,АпстракНи,, историјсћи споменик

  05.10.2018. at 22:14

  А кокошкуту че осветлите ли?Боље немојте него мајсторат да докара још једн камион камање и да ђу затрпа, а на таблу испред камањети да напишу ,, Јабучило је у шталу,, . И да га свакој замишља онака како си је обдарен сас машту јер са како је…кад погледам у кокошкуту голема ме депресија увати.

  • Djordje

   08.10.2018. at 15:51

   E vala sve ti je na mestu…

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1