Studenti arhitekture proučavaju tradicionalnu arhitekturu Stare planine

Podelite

Danas je u sali Skupštine grada Pirota održana radionica KULTURA/LJUDI u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i uz podršku lokalne samouprave Grada Pirota. Podrška Grada Pirota odnosi se na nastavni proces na grupi predmeta na Master akademskim studijama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u toku 2018/19 skolske godine. Poligon za izradu studentskih radova biće zaštićeno prirodno dobro Park prirode Stara planina.

Okvir rada studenata i profesora ce biti tema “Lokalizacija ciljeva održivog razvoja definisanih UN razvojnom agendom Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development” iz 2015. godine.

Na radionici su učestvovali nastavnici Arhitektonskog fakulteta Departmana za urbanizam koji će raditi sa 47 studenata na ovom zadatku. Predstavnici gradskog odeljenja za urbanizam i Turističke organizacije Pirot predstavili su osnovne podatke o području, planovima razvoja i ključnim potencijalima i ograničenjima razvoja.

Elena Vasić-Petrović, arhitekta iz Zavoda za zastitu spomenika iz Niša,  i predstavnica Fondacije “Arhitekta Aleksandar Radović” upoznala je prisutne sa ključnim spomenicima kulture na Staroj planini i predstavila Studiju zaštite sela Gostuša. Ova studija je nagrađena prestižnom nagradom Europa Nostra. Arhitekta Vasić Petrović autor je pomenute studije koja je prva studija iz naše zemlje nagrađena prestižnom nagradom.

Studenti i profesori će radi uspešne realizacije nastavnog procesa boraviti u Pirotu i okolini od 19-21. oktobra, održaće nekoliko radionica sa ključnim akterima zaduženim za upravljanje i zainteresovanim za razvoj teritorije i obići deo predmetnog područja.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1