Lokalna samouprava

Premijerka otvoreno o reformama sa privredom i opštinama

Beograd, 1. septembar 2017. – Suzbijanje sive ekonomije, smanjenje birokratije i korupcije kroz uvođenje elektronske uprave, efikasniji katastar, reforme u sektoru poljoprivrede i osnaživanje IT sektora neki su od ključnih prioriteta na kojima će Vlada Srbije sarađivati sa NALED-om u narednom periodu – rečeno je na današnjem radnom susretu članova i partnera NALED-a sa premijerkom Anom Brnabić, u kojem je učestvovalo gotovo 200 domaćih i stranih privrednika, gradonačelnika, predstavnika međunarodne zajednice i diplomatskog kora. Ovom veoma važnom skupu prisustvovao je i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

Vlada Srbije želi da neguje stalni i otvoreni dijalog sa privredom u cilju pronalaženja najboljih rešenja za dugoročan i dinamičan privredni rast. U tom procesu ključna je i saradnja sa civilnim društvom i udruženjima poput NALED-a čiji doprinos posebno vrednujemo jer je u stanju da za jednim stolom okupi i pomiri interese privatnog, javnog i civilnog sektora kao što je to bilo danas – izjavila je predsednica Vlade.

Vasić: Dijalog pravo rešenje za napredak

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je Pirotskim vestima da je reč o odličnoj inicijativi premijerke Brnabić jer su upravo ovakvi sastanci svih relevantnih činilaca, počev od prisustva premijerke Ane Brnabić, preko vodećih privrednika do diplomata, pravi način da se diskutuje i iznađu rešenja za rešavanje problema sa kojima se realan sektor, ali i gradovi i opštine susreću svakodnevno, a čije prevazilaženje će sigurno rezultovati unapređenjem privrednog ambijenta. Vasić je istakao izuzetan značaj koji NALED ima kada je reč o rešavanju brojnih problema koji muče privredu i u unapređenju poslovnog ambijenta uopšte.

Kako je najavljeno, u narednih mesec dana, Vlada Srbije će formirati Koordinacioni savet za e-upravu  kojim će predsedavati premijerka Brnabić, a u čiji rad će osim resornih institucija biti uključeni predstavnici privrede i stručne javnosti. Clj je da se omogući javno-privatni dijalog svih zainteresovanih strana i koordiniraju aktivnosti državnih organa na uspostavljanju elektronske uprave u punom kapacitetu i na uvođenju novih elektronskih servisa za građane i privredu, elektronskog plaćanja i evidentiranja uplata svih usluga državi, elektronskog arhiviranja dokumenata, razvoj claud servisa, kao i ukidanja relikta prošlosti poput pečata i uplatnice.

Do kraja godine NALED je najavio podršku reformi katastra a posebna tema razgovora predsednice Vlade i članova NALED-a bila je posvećena nastavku realizacije Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Akcionim planom za 2017. i 2018. godinu predviđeno je 107 mera i aktivnosti među kojima su i poresko oslobođenje za početnike u poslovanju, ukidanje parafiskalnih nameta, uvođenje elektronskog sistema za prijavu sezonskih radnika, razvoj softvera za koordinaciju rada inspekcija i nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima.

 

Premijerka Ana Brnabić odlično poznaje kapacitet naše organizacije i dobro razume koliko mi možemo da doprinesemo ubrzavanju reformi što smo pokazali kroz naš rad na elektronskim građevinskim dozvolama i sistemskoj borbi protiv sive ekonomije. Kao konstruktivni kritičar Vlade, NALED će nastaviti da ukazuje na suvišnu birokratiju i nudi konkretna rešenja za uspostavljenje efikasne države kao servisa građana i privrede – rekao je Aleksandar Ružević, predsednik Upravnog odbora NALED-a.

Predsednica Vlade je posebno istakla važnost reforme obrazovanja koja je usmerena na to da vaspitavamo mlade ljude da kritički i analitički razmišljaju i donose odluke.

 

Želimo da podstaknemo mlade da u izazovima vide šanse i da se ne plaše neuspeha. Važno je da formiramo nove generacije koje neće odustajati, već će verovati u sebe i biti timski igrači. Reforma obrazovanja ide uz digitalizaciju i ti procesi su moj prioritet, jer su to temelji da zajedno obezbedimo dugoročno održiv privredni rast i društveni razvoj – zaključila je Brnabić.

 

saopštenje NALED-a

foto NALED

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker