Lokalna samouprava

Pirot – grad sira i kačkavalja, prvi “Sirenje fest” u potpunosti uspeo

Pirot će po svemu sudeći dobiti još jednu izuzetnu turističko-gastronomsku manifestaciju – Festival sira i kačkavalja, ili na pirotskom dijalektu rečeno – Sirenje fest. Dan nakon održavanja manifestacije sumirajući utiske, direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je da je na festivalu učestvovalo 16 proizvođača, da su svi zadovoljni i već najavili učešće na narednom festivalu. Osim velikog broja posetilaca iz Pirota i Srbije, Festival sira i kačkavalja posetio je i veliki  broj turista iz Bugarske, koji su sa petnaestak autobusa došli u Pirot da uživaju u brojnim vrstama vrhunskog sira i kačkavalja. kackavalj

Brojni posetioci mogli su da probaju vruć belmuž koji se spravljao na licu mesta, kao i đubeg, koga su spremali u kazanu na štandu Mlekarske škole iz Pirota, koja je nadaleko čuvena po vrhunskim sirevima i kačkavaljima.

sir-fest

kackavalj-izrada-mlekarska-skola

sir

mlekarska-skola

sir-fest-u-pirotuu

Prvi Festival sira i kačkavalja održan je na centralnom gradskom trgu, a već drugi, naredne godine, biće održan na prostoru srednjovekovne tvrđave Kale i to krajem maja ili početkom juna meseca, kazao je Zlatkov.

belmuz

foto Martin Nešić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de