Pirot dobija sistem javnih bicikala i nove biciklističe staze. Cilj – potisnuti automobile sa ulica za zeleniji i čistiji grad

Podelite

Sportski centar Pirot nakon velikog broja uspešno realizovanih projekata Prekogranične saradnje dobio je odobrenje nadležnih organa EU za realizaciju još jednog važnog infrastrukturnog projekta koji podrazumeva da Pirot dobije sistem javnih bicikala poput modernih zapadnoevropskih i skandinavskih gradova. U planu je izgradnja četiri stanice na kojima će se nalaziti bicikli sa stanicama za popravu bicikala a takođe, biće obeležen veliki broj novih i obnovljene postojeće biciklističke staze, kazala je za Pirotske vesti Maja Đorđević iz Sportskog centra Pirot. Ovakav sistem u našoj zemlji ne postoji i na njemu tek počinje da radi Beograd.

-Već je izašla lista odobrenih projekata, preostaje nam da pred komisijom odbranimo i budžet ali sigurno smo da tu neće biti problema. Reč je o projektu “Mobilnost za čist vazduh”. Ovoga puta smo odlučili da projekat kojim smo konkurisali ima jaku ekološku komponentu a cilj nam je da na dugi rok, u meri koliko je to moguće, potisnemo automobile sa ulica kojih ima zaista previše i da vratimo staru tradiciju vožnje bicikala ulicama Pirota, što je bio sastavni deo imidža našeg grada decenijama unazad. Naši partneri iz Bugarske konkurisali su nabavkom električnog autobusa. Vrednost našeg dela projekta je oko 220.000 evra, a ukupna vrednost projekta je 580.000 evra. Predviđena je nabavka 4o modernih javnih bicikala koji će se nalaziti na četiri stanice u gradu, kod Zatvorenog bazena, u strogom centru, kod Hale “Kej” i kod Tigra. Planiramo da u narednim fazama i proširenje ove mreže. Biće istalirane i stanice za popravku bicikala. Planiran je i veliki broj aktivnosti koji za cilj imaju povećanje svesti o značaju zaštite životne sredine i poboljšanju ekološke slike grada-kaže Đorđevićeva za Pirotske vesti.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1