Lokalna samouprava

Odata počast postradalim pirotskim Jevrejima

Danas su, povodom 75. godina od pogroma pirotskih Jevreja kada je u samo jednoj noći kompletna pirotska Jevrejska mahala pohapšena, bez izuzetka, i transportovana od strane fašta u Treblinku – jedan od logora smrti, položeni venci i cveće na spomenik u obliku Davidove zvezde, u Jevrejskoj ulici u Pirotu.

 

Vence i cveće položili su predstavnici porodica preživelih, predstavnici Zajednice jevrejskih opština Srbije, Grada Pirota – zamenik predsednika Gradske skupštine Vladica Tošić i gradski većnik Ninoslav Ćirić, načelnik Policijske uprave Pirot Zoran Bogdanović, predstavnici Pirotskog upravnog okruga, boračkih organizacija, a po prvi put u Pirotu, posle 75 godina, molitvu je održao i jevrejski rabin iz Makedonije. Pirotski Gimnazijalci su izveli i performans – marš od Sokolane preko Rabenovog zdanja do Davidove zvezde u Jevrejskoj ulici.

 

Zamenik predsednika Gradske skupštine Vladica Tošić kazao je da će Grad Pirot i svi Piroćanci uvek čuvati uspomenu na svoje nekadašnje sugrađane sa kojima su živeli u harmoniji sve do kobne noći.

Javni čas istorije održana je istoričar Muzeja Ponišavlja Mila Panajotović, koja je koautor knjige “Šalom iz Pirota”, koja se upravo bavi životom pirotskih Jevreja i njihovim pogromom koji se dogodio pre 75 godina.


Šetnja nekadašnjom Jevrejskom mahalom posle više decenija
Jedan od retkih preživelih iz nekadašnje Jevrejske mahale Tuli Josifovič

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker