Ministar Popović: Pirot je model kako treba da se spoje tradicija i najnovije moderne tehnologije

Podelite

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Nenad Popović nakon otvaranja renovirane srednjovekovne tvrđave Momčilov grad kazao je da je reč o izvanrednom projektu za čiju realizaciju je Grad Pirot novac pribavio iz fondova EU i dodao da je to model koga mogu da primenjuju mnogi drugi gradovi. 

-Grad Pirot to radi izvrsno i siguran sam da će u narednom periodu ovakvih projekata biti još više. Ovo je model i za druge gradova kako da čuvaju kulturnu baštinu, u budućnosti mu treba dodati nove digitalne tehnologije, virtuelne ture kako bi turistima približili ovu lepotu i tradiciju koju imamo ovde u Pirotu. Mi smo u okviru mog kabineta za sledeću godinu predvideli sredstva za digitalizaciju kulturne baštine i Grad Pirot će takođe moći da učestvuje na tim konkursima. Veoma je važno da tradiciju spojimo sa najnovijim tehnologijama sa inovacijama, digitalizacijom i baš ovakvi spomenici kulture su izvrsno mesto da se tradicija i digitalizacija spoje-kazao je ministar Popović.

Popović: Sa odličnom proizvodnom bazom, uz jačanje inovacione zajednice, Pirot može da bude lider u zemlji

-Imali smo veoma konkretan razgovor sa gradonačelnikom Vasićem pre otvaranja tvrđave o budućnosti Pirota, potencijalima ovog grada, pogotovo u sferi inovacija i digitalnih tehnologija. Pirot ima odličnu proizvodnu bazu, odlične tehnologije koje koriste vrhunska preduzeća koja najveći deo svoje proizvodnje izvode u ceo svet. Veoma je važno ojačati inovacionu zajednicu u Pirotu. Siguran sam da u narednom periodu kroz inovacione start-up centre, kroz podršku inovacionom preduzetništvu, ženskom inovacionom preduzetništvu i novim tehnologijama za pametne i sigurne gradove Pirot može da postane jedan od lidera ne samo u Srbiji nego i u Evropi koristeći i one potencijale koje ima za Prekograničnu saradnju a koje Pirot koristi veoma uspešno-zaključio je ministar Popović.

 

Otvorena renovirana srednjovekovna tvrđava Momčilov grad

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1