Kompleks srednjovekovne tvrđave na Kaleu postaje pravi biser grada

Podelite

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić danas je prilikom obilaska radova na rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, čija rekonstrukcija je u toku, kazao da se poslednjih godina mnogo ulaže u ovaj kompleks, koji sasvim sigurno polako postaje novi biser turističke ponude Pirota. Danas je završena i instalacija dečjeg igrališta u ovom kompleksu, a Grad će kod fondova prekogranične saradnje konkurisati i projektom nastavka uređenja tvrđave. 

-Ako se setimo kako je Pirot izgledao pre petnaestak godina, kada smo bili grad-crna rupa, sada možemo da se pohvalimo da smo razvijeniji u svakom pogledu i da razvijamo turističke sadržaje. Vrlo je teško rekonstruisati objekte koji predstavljaju viševekovno kulturno nasleđe, tu su neophodni istražni radovi, saradnja sa stručnjacima iz ove oblasti. Mislim da će ova tvrđava biti zaista biser grada. Najpre smo uredili sa Komunalcem park koji je ulaz u kompleks. Sada imamo jedan od najlepših parkova u gradu. Imamo i skulpturu Jabučila koja definitivno privlači pažnju turista. Zatim smo u Donjem gradu uredili drvorede, napravljen je i prelep prostor – igralište za decu, za šta je zaslužno JP Komunalac uz finansijsku podršku Grada. Tvrđava se rekonstruiše parama EU, oko 405.000 evra je pirotski deo projekta sa Montanom, oko 350.000 su sami radovi, a ostalo se ulaže u kvalitetnu rasvetu, info centar, suvenirnicu, audio-vizuelni centar i mnoge druge sadržaje-kazao je gradonačelnik Vasić.

Po njegovim rečima, u planu je izgradnja ograde oko čitavog prostora, izgradnja pristupnog parkinga za turiste sa autobusima, predviđen je i ugositeljski objekat, tačnije kafe-galerija i mnogi drugi sadržaji.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1