Kinezi preko Slobodne zone Pirot “osvajaju” tržište EU

Podelite

Predstavnici Slobodne Zone Pirot posetili su 23.05.2018. Kinesko-Belorusku slobodnu ekonomsku zonu “Great Stone”, i tom prilikom utvrdili okvir Memoranduma o saradnji kojim će biti promovisane mogućnosti za investicije u obe zone, što će kineskim investitorima u Belorusiji omogućiti da plasiraju robu i na tržište EU na osnovu Ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije. 

„Great Stone“ je zona površine 91,5 kvadratnih kilometara sa posebnim pravnim statusom koji pogoduje poslovanju, nalazi se 25 km od Minska i najuspešniji je među 70 primera kineskih investicije takve vrste u svetu.

Delegacija Zone je tokom boravka u Belorusiji 25. maja učestvovala na 15 Ekonomskom forumu u Gomelju. Izvršni direktor Zone dr Dragan Kostić održao je uvodni govor na II konferenciji slobodnih i ekonomskih zona u okviru Foruma, a u radnom delu konferencije održao prezentaciju o poslovanju slobodnih zona Evrope i pogodnostima za investitore, sa posebnim osvrtom na zone Srbije i njihovu politiku privlačenja investicija.

Predstavnici slobodnih zona Pirot i Gomelj/Raton razgovarali su o mogućnostima plasmana proizvoda svojih korisnika na tržišta Srbije i Belorusije uz pomoć Komore Gomelj i UOP komore Pirot i Ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije čije bi odredbe trebalo da iskoriste kompanije koje rade u Slobodnoj zoni Pirot.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1