Istočna Srbija kao povoljna investiciona destinacija

U prostorijama Nacionalne agencije za regionalni razvoj u Zaječaru danas je održana je konferencija na kojoj su prezentovane opštine u ovom delu Srbije sa najpovoljnijom investicionom klimom. Posebna pažnja na ovom skupu posvećena je Pirotu, kao gradu koji jedini u ovom delu Srbije ima Slobodnu zonu i nudi brojne pogodnosti za invsetitore zbog čega je jedna od prvih opština u Srbiji koja je dobila sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju. Danas su ovi sertifikati uručeni i opštinama Knjaževac, Boljevac i Negotin.Naled 6_resized

Na otvaranju konferencije govorio je i predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić koji je kazao da je opština Pirot od 2010. poseduje sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, koji je sve samo ne sertifikat koji se “pro forme” deli opštinama u Srbiji.

-Sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem predstavlja svojevrsnu borbu za investitore, koji se ne kupuju u piljarama, nego svaki od gradova mora  da ponudi nešto kvalitetno invetitoru, poslovni ambijent, efikasnu administraciju, jasne procedure, postojanje kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, kao i planove u šta konkretna opština želi da ulaže i koju granu privrede da razvija zavisno od potencijala kojima opštine raspolažu. Opština Pirot je prošla najpre kroz proces sertifikacije, a tri godine nakon toga, odnosno prošle godine, i kroz proces resertifikacije. Oba puta smo zadovoljili svih 12 veoma strogih kriterijuma i mnogo toga smo naučili. To je bio test kakva nam je zapravo lokalna administracija. Mi svi na lokalu pričamo da smo proaktivne lokalne administracije i da smo spremne za investitore, a kada investitor dođe vidimo da imamo dosta problema i unutar same opštine. Opština Pirot je dva puta uspešno prošla ovaj proces-kazao je Vasić na ovom skupu koga su organizovale Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije.

A.Ć.

 


6 Komentara

 1. Rade Bg

  12.03.2014. at 21:19

  Vasicu, svuda te vise cene nego u Pirotu. I u Nisu i u Zajecaru i u Beogradu. Sto si lepo ne dodjes u Bg, pa da vidimo ko ce da vodi i kako nas rodni Pirot.

  • Naled

   12.03.2014. at 21:22

   Naled je Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj, a g-din Vasic je clan naseg Upravnog odbora i zaista ga cenimo. Pozdrav iz Beograda.

 2. Zajecarac

  12.03.2014. at 21:23

  Ja sam poreklom iz Pirota, zivim u Zajecaru, Pirot je GRAD za Zajecar! Pozdrav.

 3. Alex

  12.03.2014. at 21:43

  Vasicu svaka ti cast! Reprezentativan si predstavnik Pirota!

 4. Pirocanac

  12.03.2014. at 21:44

  Tacno je, neki ga u Pirotu cene, neki ga osporavaju, ali svi se slazu da u Pirotu nema boljeg!

 5. Mario pirot

  12.03.2014. at 21:48

  Zajecarr, Knjazevac, Boljevac, Bor, Negotin, Aleksinac, Soko banja, pa i Nis… sve ove gradove i mnoge druge, je Pirot u zadnjih 10 godina pretekao po brzini razvoja i kvalitetu zivota!

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar