Fabrici: EU sa gradom Pirotom realizovala 30 projekata vrednih preko 10 miliona evra

Podelite

EU i Delegacija u Srbiji ostaće pouzdan i dobar partner Gradu Pirotu. Ovo su danas zajednički ocenili Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić. 

-Uz podršku EU Pirot je proteklih godina postao evropski grad u kome je smanjena nezaposlenost, povećane investicije i sređena infrastruktura. Pirot može da bude dobar primer mnogim gradovima u Srbiji i da se na njega ugledaju kada je reč o saradnji sa EU-rekao je Vasić nakon današnjeg razgovora sa Fabricijem u zgradi Gradske uprave.

Fabrici je konstatovao da je za EU vrlo važno koliko je dobar rad gradonačelnika i predsednika opština po Srbiji. Veliki deo propisa koji se usklađuju na putu ka EU sprovodiće se na lokale. Tu se pre svega misli na propise iz poljoprivrede, saobraćaja, komunalija…

Fabrici: EU je zajedno sa Gradom Pirota realizovala 30 projekata u vrednosti od preko 10 miliona evra

-Razgovarali smo o prošlim i budućim projektima. U proteklih desetak godina EU je zajedno sa Gradom Pirota realizovala 30 projekata u vrednosti od preko 10 miliona evra. Bilo je reč i o novom “EU PRO” programu koji će se realizovati u naredne tri godine. Reč je o 25 miliona evra namenjenih osnaživanju malih biznisa u 99 opština i gradova Srbije, među kojima je i Pirot. Evropska unija i Delegacija ostaće pouzdan i dobar partner Pirotu-precizirao je Fabrici.

 

 

Za projekat uređenja Srednjovekovne tvrđave koju će obići sutra, Fabrici je kazao da ovakvi dragulji kulturnog nasleđa moraju da se sačuvaju.

Fabrici i Vasić su danas obišli i Mlekarsku školu u Pirotu, gde ih je u obilazak škole i jedinstvene Mlekarske radionice vodio direktor škole Nenad Đorđević.

-Ova škola ima dobru saradnju sa EU, a lokalna vlast je osim saradnje sa EU na raznim projektima, sarađivala i sa nemačkom KFW bankom, ambasadom SAD u Srbiji i mnogim drugim relevantnim

Uz konstataciju da je ovde video zanimljiv način pravljenja sira, Fabrici je rekao da kombinacija tradicije, zanata i novih tehnologija donosi nove proizvode.

-Na osnovu iskustava iz moje domovine Italije, mogu da kažem da će Srbija jednog dana kada postane deo EU imati odlično tržište upravo za ovakve proizvode koji se rade u ovoj školi-kazao je Fabrici.

Direktor Đorđević je prezentovao brojne projekte koje je uspešno realizovala ova škola, upoznao visoke zvanice sa radom i asortimanom Mlekarske radionice, u kojoj đaci stiču dragocena praktična iskustva, kao i o profilima koje ova škola uspešno obrazuje.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1