Gradska hronika

Lekari: Kuda ide srpsko zdravstvo?

Stanje u srpskom zdravstvu je daleko od dobrog i ako se  tako nastavi, nije daleko dan kada neće imati ko da nas leči. Upravo zato,  neophodno je , prilikom izrade zdravstvene politike slušati struku.

dr Radovanovic, dr Ilic i dr simic

Ovo je u najkraćem zaključak sa konferencije za  medije koju su u pirotskoj Bolnici priredili funkcioneri Lekarske komore Srbije dr Aleksandar Radovanović, predsednik  Regionalne komore Jugoistočne Srbije, dr Milan Simić, predsednik lekarske komore Srbije i dr Ivan Ilić, predsednik Nadzornog odbora LKS.

Svoje tvrdnje pomenuti lekari su ilustrovali sledećim ciframa.

– Samo poslednjih meseci Regionalna komora je izdala preko 600 potvrda onima koji žele da napuste Srbiju i odu u drugu zemlju. Na nivou Srbije izdato je preko 2000 povtrda. Istovremeno, na birou je ogroman broj mladih nezapolenih lekara, a odobreno je svega 600 specijalizacija. Da bi se iškolovao mladi specijalista potrebno je bar 4-5 godina. Naše stanovništvo je sve starije,  shodno tome i posla za lekare je sve više, a njihov broj se smanjuje – kažu  lekari Komore koja ima oko 30.000 članova.

Mi za razliku od drugih profesija ne možemo  u potpunosti da obustavimo rad, ali ćemo od naših kolega koji sede u raznim odborima gde se kreira zdravstvena politika, zahtevati da u svojim glavama razdvoje struku i politiku. Istovremeno  moraćemo agresivnije da nastupamo prema državi, kako bi se  jače čuo glas struke – zaključili su  čelnici LKS.

P.V.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker