Biseri Stare planineReportaža

Ledeni vodopadi na Staroj planini

Staroplaninski vodopadi, osim tokom proleća kada su najatraktivniji zbog visokog vodostaja, predstavljaju posebnu atrakciju i tokom zime, kada često bivaju potpuno zaleđeni. Jedan od najlepših je svakako vodopad Tupavica na četiri kilometara uzvodno od sela Dojkinci.TUPAVICA

Po rečima licenciranog planinarskog vodiča Roberta Ilića, iz Planinarskog kluba “Vidlič”, sve je veće interesovanje avanturista za obilaskom zaleđenih vodopada na Staroj planini.

-Već sada imamo najavljene ture iz zemlje i inostranstva. Reč je o avanturistima, ljudima koji žele da uživaju u čarima netaknute prirode, a ima i ekstremnih sportista-alpinista koji žele da se penju uz pomoć specijalne opreme na zaleđene vodopade. Najveće interesovanje je za Tupavicom, koja je i najpristupačnija jer se nalazi na svega četiri kilometara od Dojkinaca. Takođe, prelepi su i vodopadadi Čungulj i Pilj, koji se nalaze iznad Toplog Dola, ali su zbog lošijeg terena manje dostupni od Tupavice-kaže Ilić za Pirotske vesti.

Tupavica  sa nešto preko 20 metara visine nije najviši,  ali je svakako jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Posebno je raskošan u proleće kada se topi sneg na Staroj planini.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

ZABRANJENO PREUZIMANJE FOTOGRAFIJA BEZ DOZVOLE AUTORA

Slične vesti

3 Comments

  1. E zalosno je da bar 80 posto pirocanaca uopste ne zna da postoje ovakvi vodopadi.mada to je mozda i sreca u nesreci jer je cinjenica da smo pogan narod koji ne postuje ono sto ima, vec naprotiv…

  2. Мало је вероватно да ће туристи доћи у Пирот и видети лепоте Старе планине и шире ако се не промени наша свест и приступ туризму уопште. Туризам је посао као и сваки други, пре свега потребно је имати разумевање надлежних, нашу вољу, као и познавање сопствених капацитета у потпуности. Можете ли да замислите да вековима наши људи пролазе поред појединих места и не виде рецимо да је то одлично место за изградњу објеката за одмор у планини, за децу, старије или болесне. Постоје локације које имају надморску висину где се малте не не пију лекови. Ако би само наше разумевање било веће ми би довели људе из Војводине и дали им бесплатан боравак од један месец да се сами увере.
    Борба за туристе мора да буде масовна, свеобухватна са интересом за све.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker