Gradska hronika

Led na Zavojskom jezeru

Led koji je proteklih dana okovao vode Srbije, nije mimoišao ni Zavojsko jezero, odakle se proizvodi struja u HE “Pirot”

Debljina leda koji je zahvatio oko 80 opdsto površine  je, prema procenama pecaroša između 10 i 15 santimetara. Najviše  ga ima u središnjem delu jezera i kod brane, kao i prema Maloj Lukanji i Pakleštici.

Zbog niskog nivoa vode, počeo je da se hvata najpre u zalivima, a zatim da se širi prema sredini. Jezero je poslednji put kompletno bilo zaleđeno 2012. godine, kada je takođe bila slična-ledena zima.

Na poslednjoj fotgrafiji se vidi kako je jezero izlgedalo usred zime 2012. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Necu komentarisati led na jezeru, jer na tako niskoj temperaturi je to normalna pojava, pogotovu na stajacicama. Ali bi zato osudio, rekao bih, divljacko ispustanje vode u jezeru, tako nizak vode u akumulaciji u ovo doba nije desilo od njegovog nastanka. Da li je u pitanju proizvodnja struje zbog struje ili neceg drugog – para da bi se nesto namirilo(a mislim da je ovo u pitanju). U svakom slucaju, sramota za EPS i rukovodstvo HE Pirota a i sumskog gazdinstva koji od nas, koji se bavimo pecanjem, traze ne male pare za dozvole, a ne moze se pecati ni u jezeru ni u Nisavi zbog ovakvog ispustanja vode. Dosad su sve vlasti u ovaj period koristile za punjenje jezera, a ovi samo ispustaju. Katastrofa.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker