Srbija

Lažne kurirske službe traže novac za dostavu nepostojećih paketa

Sa različitih  brojeva ponovo stižu poruke  od  “kurirske službe” u kojima se navodi da je za primaoca pristigla pošiljka i da mora da plati određeni iznos pre nego što se sa dostavom nastavi. SMS porukama, navodno,  DHL obaveštava da se paket nalazi u skladištu i da bi primalac trebalo da potvrdi svoju adresu i plati troškove slanja za početak isporuke.

Kada se klikne na link otvara se lažna stranica ove kompanije, a potom se pojavi prozor u kom stoji: “Žao nam je što vas obaveštavamo da je vaš paket pretežak.

Na sajtu DHL-a date su smernice o tome kako da građani  prepoznaju prevaru, dolazila ona preko lažne sms poruke, preko lažnog imejla, lažnog profila na društvenim mrežama, ili čak preko hakovanih računa firme. U većini slučajeva komunikacija se odnosi na prodaju robe široke potrošnje putem interneta, a gde se može zatražiti plaćanje pre isporuke robe.

“Imajte na umu da DHL ne traži plaćanje na ovaj način. DHL prikuplja novac samo za zvanične troškove isporuke povezane sa DHL-om. DHL ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve troškove ili plaćanja koja su nepravilno nastala kao rezultat prevara” – navodi se na sajtu DHL-a  I mole građane da prijave sve sumnjive aktivnosti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker