Zanimljiva, a manje poznata mesta u pirotskom kraju u knjizi Gorana Mitića

Podelite

Nedavno je izašla iz štampe nova knjiga posvećena pirotskom kraju. Njen autor je Goran Mitić, diplomirani inženjer tehnologije, zaposlen u kompaniji ,,Tigar Tyres”. Naziv knjige je ,,Lepa, zanimljiva i manje poznata mesta u pirotskom kraju” i nastala je iz autorove ljubavi prema prirodi, rodnom gradu i njegovoj okolini.

U njoj su neka dobro poznata mesta samo uzgred spomenuta, a predstavljena su neka manje poznata mesta koja nisu tako poznata široj javnosti. Za neka od njih Piroćanci nisu ni čuli ili ne znaju gde se tačno nalaze i kako do njih da dođu. Pošto pročitaju knjigu, čitaoci će saznati, na primer, gde se nalazi najistočnija tačka Srbije i kako do nje da dođu, gde se nalazi najstarija crkva u pirotskom kraju, saznaće da na teritoriji Pirotskog okruga postoji plantaža jedne biljne kulture koja je najveća u Srbiji i jedna od najvećih u Evropi, da se Niš, najveći grad jugoistočne Srbije, snabdeva vodom za piće praktično sa dva izvorišta na teritoriji Pirotskog okruga, znaće gde se u pirotskom kraju nalaze najdublji ponori (jame), koliko ima prirodnih jezera, gde se nalazi pirotski spomenik neznanom junaku, i kako da odu do udaljenih staroplaninskih vodopada koji spadaju u najlepše i najveće u našoj zemlji.
Za autora pojam ,,pirotski kraj” nije niti teritorija pirotske opštine, niti teritorija Pirotskog upravnog okruga. Za njega je ovaj pojam širi i obuhvata i delove teritorija opština koje administrativno ne pripadaju Pirotu (Knjaževac, Svrljig, Niš, Vlasotince, Crna Trava). U želji za pronalaženjem lepih i zanimljivih mesta on ponekad ,,zaviruje” i na teritoriju susedne Republike Bugarske i njenih pograničnih opština Kalotina, Dragoman, Godeč i Trn. To je za njega prostor kojim se Piroćanci svakodnevno kreće i sa kojim imaju stalan i neposredan kontakt.
Ideja za pisanjem knjige nije postojala oduvek i javila se sasvim spontano negde 2013. godine kada je Goran došao na ideju da svoje bogato znanje, iskustvo i veliki broj fotografija podeli sa svojim prijateljima i stanovnicima Pirota. Samo pisanje knjige potrajalo je pune četiri godine. U njoj je opisano detaljno 106 mesta u pirotskom kraju, a ukupno skoro 200. Među njima je najviše udaljenih sela i planinskih vrhova, crkava i manastira, jezera, vrela i vodopada, spomenika i tvrđava, pećina i jama. Priča o svakom mestu se sastoji iz tri dela. Prvi je opis samog mesta i načina dolaska do njega, što je ilustrovano položajem mesta na karti okruga i ucrtanom relacijom na topografskoj karti sa definisanom početnom tačkom i krajnjim odredištem. U ovom delu često se nalazi neka zanimljiva priča koja je Goranu poslužila kao osnov za odlazak do određenog mesta i njegovo istraživanje, a koju je on pronašao na internetu, u zavičajnoj literaturi, ili ju je čuo od lokalnog stanovništva. U drugom delu su autorovi lični utisci o posmatranom mestu, ilustrovani isključivo njegovim fotografijama. Treći deo donosi još neku zanimljivost, interesantnu priču, anegdotu ili opis nekog dodatnog mesta koje se nalazi u blizini onog koje je u naslovu priče.
Namena knjige je trostruka. Pre svega, da stanovnici Pirota i okolnih mesta (Bela Palanke, Babušnice i Dimitrovgrada) saznaju nešto više o svom kraju. Zatim, da shvate da u svom neposrednom okruženju imaju veliki broj mesta koja nisu dovoljno eksponirana, a koja svojom lepotom i zanimljivošću zaslužuju da budu češće posećivana i da se o njima više priča i piše. Na kraju, knjiga treba da podstakne ljude da sami krenu u neka svoja istraživanja kraja u kome žive i da pronađu mesta na kojima će svoje slobodno vreme provoditi sa porodicama ili u društvu kolega i dragih prijatelja. Knjiga je na neki način autorov pokušaj da svoje čitaoce bar nakratko odvoji od mobilnih telefona, računara, televizijskih aparata, društvenih mreža, interneta i rijaliti programa, i da ih podstakne da svoje slobodno vreme kvalitetnije provode u prirodi. Ova knjiga predstavlja svojevrstan vodič kroz pirotski kraj. Može se čitati iscela, ali se i kasnije može izvlačiti sa police i čitati ciljano, pre odlaska na neko zanimljivo mesto u pirotskoj okolini.

Podelite

5 Komentara

 1. Vlada

  17.07.2018. at 06:47

  Procitao knjigu,svaka cast Gorane

 2. Dalibor

  17.07.2018. at 16:24

  Gde moze da se kupi?

 3. Dalibor

  17.07.2018. at 16:25

  Gde moze da se kupi knjiga?

  • Pirke

   18.07.2018. at 05:10

   Koliko znam, knjiga za sada nije u prodaji. Goran je deli svojim prijateljima i onima koji vole Pirot i prirodu.

 4. Pirke

  18.07.2018. at 08:53

  Koliko znam, knjiga se ne prodaje već je Goran deli prijateljima i ljubiteljima prirode.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1