Virtuelna Gostuša u galeriji “Srbija” u Nišu

Podelite

Sinoć je u Galeriji “Srbija” u centru Niša otvorena izložba fotografija i multimedijalna izložba o Studiji zaštite staroplaninskog sela Gostuša, koja je nagrađena najznačajnijom nagradom EU iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Izložba je premijeru imala u Pirotu, a u Nišu je obogaćena i multimedijalnom izložbom, dok je u posebnom delu galerije predstavljena virtuelna Gostuša, gde su zahvaljujući modernim projektorima brojni posetioci izložbe mogli da obave virtuelnu šetnju Kamenim selom i uživaju u jedinstvenoj lepoti Gostuše.

virtuelna-gostusa-u-nisu_5

Kako je Pirotskim vestima kazala direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, i autorka projekta Elena Vasić Petrović, izložba je u Nišu, zahvaljujući saradnji sa ovdašnjim Elektronskim fakultetom, obogaćena multimedijalnim delom.

-Želeli smo da ljude koji nikada nisu bili u Gostuši, bar na kratko, odvedemo u taj prelepi ambijent i da na što bolji način dočaramo kako to selo izgleda. Imali smo i debatu na temu koliko nam je važno nasleđe-kazala je direktorka Vasić Petrović.

virtuelna-gostusa-u-nisu_1

U debati su učestvovali brojni stručnjaci iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, arheolozi, a posebno interesovanje je izazvalo izlaganje gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, koji je ukazao na značaj očuvanja kulturne baštine jer je upravo kulturna baština ono što interesuje sve inostrane delegacije koje dolaze u Niš i Srbiju.

virtuelna-gostusa-u-nisu_3

Na izložbe je predstavljeno tridesetak fotografija autora Elene Vasić Petrović i Aleksandra Ćirića, a predstavljen je i digitalni muzej, kao i virtuelna Gostuša.

virtuelna-gostusa-u-nisu_4

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1