Umetnik iz Berlina svoj rad inspirisan šarama pirotskog ćilima poklanja Pirotu

Podelite

Umetnik koji živi i radi u Berlinu Dušan Rodić, čiji radovi su inspirisani šarama pirotskog ćilima, odlučio je da upravo zbog te činjenice, Gradu Pirotu pokloni jedan svoj rad koji će biti izložen na nekom od javnih prostora u gradu.

Rodić je rođen u Beogradu gde je živeo i radio do tridesete godine a trenutno živi i radi u Berlinu.
-Poslednjih par godina, pravio sam umetničke radove sa solarnim ćelijama.  Umetnički rad koji bih želeo da poklonim Pirotu sam pravio oko godinu dana, dok sam boravio na Rijksakdemiji u Amsterdamu, uz podršku mnogih prijatelja, a uz finansijsku donaciju Amsterdamskog fonda za kulturu.  Koristio sam solarne ćelije koje su u procesu proizvodnje tretirane različitom debljinom anti-reflektivnog sloja, što je ovim ćelijama dalo strukturalno različite boje. Dimenzije su mu 2.9m x 4.9m, sastavljen je iz devet solarnih modula, postavljenih u tri reda,
ovako izgleda konačno rešenje:
-U poslednje vreme počeo sam da uvidjam sličnost izmedju geometrijskog oblika koji sam napravio sa paternom i šaram pirotskog ćilima. Verovatno je ova šara duboko usadjena u moje kulturno nasledje, pa je iz podsvesnog  završila na površini ovih solarnih panela. Od kada sam stekao ovo saznanje, rodila mi se želja da ovaj rad nekako treba da ode u Pirot, odakle je inspiracija koja ga je kreirala, kaže Rodić i dodaje:
-Ovaj umetnički rad je jedan od retkih umetničkih radova napravljenih od solarnih ćelija, još redje je, da je umetnik koristio boje da kreira geometrijsku šaru na površini solarnih panela. Uopšte koncept davanja estetkih vrednosti solarnim modulima je u svojoj ranoj fazi i na Tehničkim institutima širom sveta. Ljudi su trenutno mnogo više zaokupljeni maksimalnom efikasnošću i bržom proizvodnjom, nego estetskom izgledu. Samo neko kao ja, umetnik, može da potroši godinu dana života i silne pare da napravi nešto lepo, a bez materijalne dobiti. Iz tog ugla, smatram da je zanimljivo da jedan od prvih projekata ove prirode, ima boje Pirota, a kao takav bilo bi lepo da stoji na zidu, neke javne ustanove u Pirotu-zaključuje Rodić.
foto – lična arhiva Dušana Rodića

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1