Pirot postaje filmski festivalski grad – uspostavlja se saradnja sa Filmskim susretima u Nišu

Podelite

Grad Pirot mogao bi već od naredne godine, zahvaljujući uspostavljanju saradnje sa organizatorima Filmskih susreta u Nišu, da postane filmski festivalski grad. Već ove godine, u Pirotu večeras gostije filmska ekipa filma “Zlogonje”. 

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, pre projekcije filma primio je filmsku ekipu na čelu sa direktorom Filmskih susreta Srđanom Savićem i Nebojšom Bogdanovićem, člana Saveta Filmskih susreta.

-Ovo je početak saradnje – pilot projekat ili proba kako će sve to zaživeti u Pirotu i siguran sam da će ta saradnja u narednom periodu biti veoma uspešna i da će gostovanje filmova sa Filmskih susreta biti praksa za svako naredno Pirotsko kulturno leto. Filmski festival u Nišu traje više od 50 godina i retrospektiva je filmova koji se u Srbiji snime tokom godine-kazao je gradonačelnik Vasić.

Direktor Festivala Srđan Savić kazao je da je bilo razgovora sa nekoliko gradova koji su zainteresovani da filmska ostvarenja gostuju u tim sredinama. Po njegovim rečima, Pirot je bio najuporniji u tome da se atmosfera sa niškog Festivala prenese i u Pirotu.

-Ove godine smo imali brojne premijere, srpske, svetske premijere, posećenost je nezapamćena, čeka se u redovima za karte. Film “Zlogonje”, koji smo doveli u Pirotu je zanimljiv između ostalog i zbog toga što je to film koji je namenjen i deci i odraslima, primeren je svim uzrastima, nema nasilnih scena, neprimerenog rečnika, jedna vrsta filma koja nedostaje našoj kinematografiji. Glavni protagunisti su mladi i talentovani glumci Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti-kazao je Savić i dodao da je ovaj film nagrađen u Torontu.

Nebojša Bogdanović, član Saveta Festivala zahvalio se gradonačelniku Vasiću na inicijativi.

-Pirot ima odličnu lokalnu samoupravu na čelu sa gradonačelnikom Vasićem i to može da služi za primer svima u Srbiji. U prethodnim godinama imali smo poteškoće da održimo Festival u životu. Na sreću uspeli smo u tome pa sada imamo pravu festivalsku atmosferu gde se traži karta više. Planovi su da festival postane regionalni i već naredne godine će to biti festival na jezicima za koje ne treba prevodilac-kazao je Bogdanović i dodao da će Pirot imati prednost kada je reč o ekspanziji ovog Festivala.

Protagonisti Mihajlo i Silma: Reakcije publike odlične

Glavni protagonisti ovog ostvarenja, Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti kažu da su prezadovoljni reakcijama publike na film u celini, kao i na njihovo pojavljivanje na filmu.

-Zaista mi je drago što sam uspeo da napravim ljudima nešto što će da im se svidi-kazao je Mihajlo.

Silma je kazala da se odlično snašla u ulozi i da je zahvaljujući radu na filmu naučila da mora da se trudi da svakome kome je potrebna pomoć pomogne.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1