Grad Pirot lider u očuvanju tradicije u Srbiji – veliko priznanje dodeljeno u Somboru

Podelite

Stapar kod Sombora bio je domaćin treće po redu „ Tkačke kolonije“. Manifestacija je bila više nego uspešna, ispunila je svoj cilj, a to je očuvanje i promocija nematerijalnog kulturnog blaga koje imaju grad Pirot i grad Sombor, pirotskog i staparskog ćilima.

Na svečanom delu „3. Tkačke kolonije“ Grad Pirot i Zanatska zadruga za izradu ćilima   „ Damsko srce“ iz Pirota dobili su značajna priznanja. Grad Pirot je proglašen za najbolji grad u očuvanju narodne tradicije Srbije, Slavica Ćirić predsednica „ Damskog srca“  dobila je priznanje za najbolju mentorku i edukatorku u očuvanju i prenosu tradicionalnih znanja Srbije, a Marija Jovanović takođe iz „ Damskog srca“ proglašena je za najbržu tkalju Srbije.

 

I ova „ 3. Tkačka kolonija“ se održala uz podršku grada Pirota i grada Sombora, kao i uz podršku pokrovitelja manifestacije Ambasade Australije, Ambasade SAD-a, NALED-a i Etno mreže.

Pirotski i Staparski ćilim su označeni na nacionalnoj listi elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa i koriste se kao protokolarni pokloni Republičke Vlade.

Gosti „ 3. Tkačke kolonije“ osim predstavnika grada Pirota i grada Sombora kao domaćina, bili su Nj.E. Ambasadorka Australije Džulija Fini, Nj.E. Ambasador Kraljevine Norveške Arne Bjornstad, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, predstavnici Ambasade SAD-a, predstavnici Ambasade Izraela, predstavnici UNDP-a, i Etno mreže.

 

fotografije NALED

 

NALED: Smotra staparskih ćilima za diplomatski kor

Beograd, Sombor – Reprezentativna smotra najlepših staparskih ćilima dočekala je ambasadore Australije i Norveške, diplomate iz ambasada SAD, Izraela, Velike Britanije i Programa Ujedinjenih nacija, koji su u prisustvu brojnih domaćih zvaničnika iz pokrajinskih i republičkih institucija, posetili treću tkačku koloniju koja je održana od 14. do 17. septembra u Staparu kod Sombora.

Praksu organizovanja tkačkih kolonija uspostavili su gradovi Pirot i Sombor u okviru Sporazuma o saradnji na očuvanju tradicionalnog ćilimarstva koje neguju zajedno sa Etno mrežom i lokalnim udruženjima, uz podršku NALED-a i ambasada Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

U ovogodišnjoj koloniji, osim Staparki, Somborki i Odžačanki, učestvuje i dvadesetak vrsnih tkalja koje su došle čak iz Leskovca, Kladova, Kruševca, Novog Pazara, Šapca, Pančeva, Sremskih Karlovaca i Pirota da usavrše svoje veštine i tehnike u tkanju ćilima. Koloniju su ove godine posetile i predstavnice muzeja čipke iz grada Kiškunhalaš u susednoj Mađarskoj u cilju građenja saradnje na prekograničnim programima očuvanja kulturnog nasleđa.

U okviru programa kolonije, organizuju se radionice i aktivnosti za decu koja na ovaj način upoznaju tradiciju i kulturu svoje zemlje. Tokom posete diplomate su uručile priznanja učenicima osnovne škole u Staparu koji su učestvovali u likovnom konkursu na temu ćilima.

Nakon posete koloniji, diplomate su obišle znamenitosti Sombora i upoznale deo kulturno-istorijske ponude našeg najzelenijeg grada. U Županiji su čuli priču o čuvenoj slici Senćanske bitke, posetili galeriju Milana Konjovića i Grašalkovićevu palatu. Vozeći se tzv. Evropskim amazonom kroz zaštićen rezervat biosfere Bačko Podunavlje, razgovarali su o promociji lokalnih brendova poput bezdanskog damasta, somborskog sira i lemeškog kulena koje žele da učine dostupnim kupcima u Beogradu.

– Saradnjom sa Etno mrežom i NALED-om dajemo podršku očuvanju kulturnog nasleđa i doprinosimo ekonomskoj i društvenoj afirmaciji žena i mladih na selu – izjavila je ambasadorka Australije Džulija Fini.

Staparski ćilim je upisan na nacionalnu listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa i zajedno sa pirotskim ćilimom koristi se kao protokolarni poklon republičke i pokrajinske Vlade.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1