Do kraja sveta i nazad-sećanje jednog lekara iz Pirota

Podelite

U utorak 22. decembra u Svečanoj sali Gimnazije biće promovisanja knjiga dr Milutina Velimirovića “Do kraja sveta i nazad-Sećanja jednog lekara iz Pirota 1893-1918”. Priređivač knjige je istoričar iz Pirota Dejan Ćirić. Reč je o lekaru iz Pirota koji je proputovao ceo svet, od Kine, Mongolije i Japana, do Švedske i Norveške. Tokom svojih putovanja dr Velimirović je stekao ogromno iskustvo i znanje.

1624679_10206725585236244_1138105951_n

Kako stoji u predgovoru knjige, Milutin Velimirović je nesporno mnogo putovao i tokom svojih stranstvovanja izuzetno mnogo saznao. Raznovrsnost njegovog životnog iskustva vredno je svakog divljenja i pažnje, ali ne zbog čiste radoznalost, ne zbog podgrevanja lokalpatriotizma uz pomoć “naših po belom svetu”, ne zbog neupotrebljive puke načitanosti i beskorisne “duhovne širine”, već prvenstveno zbog mogućnosti da se jedna zajednica obogati neponovljivim primerom životnog iskustva i pritom preispita pravac kojim se kreće.

Bez studentskih dana provedenih u Moskvi i Pragu, bez trostrukog proputovanja Transibirskom železnicom, bez prolaska, boravka i rada u Kini i Mongoliji, bez obilaska Rima, Pariza i Londona, bez prolaska kroz Norvešku i Švedsku, bez ratovanja u Dobrudži i posete Japanu ovaj Piroćanac ni iz daleka ne bi bio tako vešt, temeljan i požrtvovan lekar, darovit književnik i putopisac.

Poreklom iz južnjačke provincije svojim obrazovanjem, iskustvom i stvaralaštvom višestruko je nadrastao provincijalni duh sredine u kojoj se rodio, ali nije bio usamljen u tome jer je odrastao u skupini rođenih krajem 19. stoleća koji su, blagodareći Gimnaziji, krenuli ne samo u Prestonicu, već i daleko izvan granica svoje zemlje. Pored osobenosti svog životnog puta Velimirović se od ostalih izdvaja i po obuhvatu svojih sećanja koje je ostavio.

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1