Kultura

Kultni bend “Bjesovi” na Osveženje festu

Hedlajner ovogodišnjeg jubilarnog desetog po redu Osveženje festa biće kultni rok bend “Bjesovi”. Organizatori će uskoro saopštiti i ostale bendove koji će nastupiti na ovom popularnom festivalu. Novina je da će se ove godine festival održati na Omladinskom stadionu, s obzirom na činjenicu da počinje rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, gde se tradicionalno ovaj festival održavao godinama unazad. Organizator izuzetno posećenog festivala koji neguje kvalitetnu muziku je Udruženje građana Osveženje uz pomoć Gradske uprave Pirot. Festival se organizuje u okviru Pirotskog kulturnog leta. Festival se održava 4. avgusta od 20 sati.bjesovi pirot

Grupa Bjesovi je od samog početka (1987) privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima, kao i muzičkom podlogom u okvirima grandža čiji su prirodni deo, i generacijski i idejno, tih ranih devedesetih bili i srpski Bjesovi. Postava se uglavnom menjala prema potrebama i zamislima dvojca koji je grupu i osnovao: Zorana Marinkovića i Gorana Marića.

Prvi veliki uspeh grupe je pobeda na gitarijadi u Čačku 1990. godine, a zatim je usledila i pobeda na gitarijadi u Zaječaru 1993. i u narednih par godina mnoštvo koncerata i velika medijska pažnja usmerena na ovaj bend.

1997. godine, malo posle izlaska albuma „Sve što vidim i sve što znam“, nakon koncerta u KST-u 13. septembra,[1] Zoran i Goran raspuštaju grupu.

Od 2000. godine Bjesovi ponovo postoje u nešto drugačijoj postavi i sa jednim pevačem, Zoranom Marinkovićem, guruom i vođom benda.

U septembru 2012, grupi se priključuje bubnjar Ramon Hamel i sa njim bend snima 12 pesama u Muzičkom centru Pavaroti u Mostaru. Još tri pesme biće naredne godine snimljene u studiju Češnjak u Kragujevcu. Od tada grupa nastupa sa dva bubnjara, tako što deo pesama svira Marjanović, deo Hamel. Album “Svetla, Svetlosti” sadrži 13 obrada ex-Yu rok pesama i pojavio se kao besplatan download u okviru izdavačke sekcije muzičkog časopisa Nocturne, februara 2015.

Uskoro više informacija.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de