Kultura

Kućni ikonostasi-čuvari doma i plamena

Muzej Ponišavlja publikovao je još jednu veoma vrednu monografiju o kućnim ikonostasima u našem kraju. Autor monografije je kustos muzeja Saška Velkova.

 

Noć muzeja u Pirotu (3)_resize

Po njenim rečima, u okviru zbirke religijsko-magijskog karaktera koju poseduje Muzej Ponišavlja, nalazi se i devet ikonostasa o kojima gotovo da nije bilo iole preciznijih podataka o autorima tih ikonostasa, poreklu i slično.

-Upravo to me je motivisalo da krenem da prikupljam i proučavam literaturu o kućnim ikonostasima. Deset i više godina prikupljala sam literaturu, a poslednje dve-tri godine intenzivno radila na tome tako da sada imamo obimnu literaturu koja se bavi upravo proučavanjem kućnih ikonostasa u pirotskom kraju. Najviše detalja o kućnim ikonostasima može se naći u makedonskoj i posebno u bugarskoj literaturi-kaže Velkova.

 

Osim ikonostasa koji su deo muzejske zbirke, u monografiji su obrađeni i ikonostasi koje još uvek čuvaju pojedine pirotske porodice, a o kojima se uglavnom nerado govori s obzirom na njihovu veliku vrednost.

tekst i foto-ilustracija Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de