Lokalna samouprava

Kroz javno privatno partnerstvo do kvalitetnije i ekonomičnije ulične rasvete

Godišnje iz Bužeta grada za održavanje ulične rasvete u gradu i selima izdvoji se oko 48 miliona dinara. S obzirom na nastojanja lokalne samouprave Pirota da se mere štednje, gde god je to moguće, podignu na viši nivo jedan od načina se vidi u realizaciji javno privatnog partnerstva. Takav koncept podrazumeva dugoročnu saradnju izmedju javnog i privatnog partnera koja je zakonom regulisan. Energetski menadžer garada Pirota, Bojan Ivković, smatra da ovaj koncept ima i te kako svoje dobre strane. Prednost je u tome što se, konkretno, sistem ulične rasvete unapređuje u tehničkom pogledu, lokalna samouprva ne angažuje svoj novac već to radi privatni partner i samim sistemom uprvlja privatni partner. Naš grad je na putu da uskoro potpiše jedan takav ugovor.

“Pored toga što ne angažujemo naša finansijska sredstva za kupovinu i održavanje opreme očekujemo znatno manje račune za utrošenu električnu energiju. Ono što je vrlo bitno mi dobijamo mnogo kvalitetniju rasvetu, i to je jedan od naših ciljeva. Dobijanjem led rasvete imaćemo bolji spektar i osvetljenost i to već imamo u nekim iulicama. Privatni partner sve vreme vodi računa o održavanju i odgovoran je za rezultate tog sistema. Ako ostvari dobre rezultate njemu se isplaćuje finansijska nadknada, što je i njegov interes, ali i mi štedimo. Upravo u tome se i ogleda obostrana korist ovakve saradnje. Dakle mi želimo kvalitetnu, savremenu rasvetu, a da uz to troši malo struje.

Mi smo u ovaj projekat krenuli još 2016. godine, ali taj koncept koji smo nekad predložili tehnički je prevaziđen pa smo uradili drugi. Tada je Skupština donele odluku da se krene u postupak pripreme dokumentacije i javnog poziva. Ističem da smo dobili veliku pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj, kao vid donacije, jer smo imali izuzetno stručne konsultante. Epidemiološka situacija je odložila javni poziv, ali se nadamo da će konkurs uskoro biti priveden kraju. Koncept koji smo mi izabrali podrazumeva pripremni period u trajanju od šest meseci u kojem bi privatni partner zamenio svu opremu i instalirao svetiljke na celoj teritoriji grada, što znači i u selima. Kada se to komisijski utvrdi počinje da traje period od dvanaest godina koji podrzumeva izvršavanje glavne obaveze. Ugovorom se predviđa da sva oprema, posle isteka ugovorenog perioda, bude u funkciji, ona ostaje gradu i tada sva ušteda ostaje lokalnoj samouprvi što je i jedan od najvažnijih ciljeva” izjavio je Ivković.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker