Dimitrovgrad

Krdo bivola vraćeno u Bugarsku

Veliko krdo od oko stotinu bivola koje je iz susedne Bugarske “emigriralo” u Srbiju i danima tumaralo po Staroj planini po atarima dimitrovgradskih sela Mazgoš, Smilovci, Visočki Odorovci i drugih sela, uz “asistenciju” Granične policije i meštana vraćeno je u susednu Bugarsku, odakle je krdo i došlo u Srbiju. Reč je o grlima koja su u vlasništvu Italijana koji je kupio farmu u bugarskom mestu Stanjinci, nedaleko od granice sa Srbijom.

 

Bivoli su za vreme svog boravka na Staroj planini pričinili ogromnu štetu vlasnicima parcela po dimitrovgradskim selima. Štetu su pretrpeli meštani sela Brebevnica, Visočki Odorovci, Prtopopinci, Mojinci, Smilovci i drugih sela u ovom kraju. Kako kaže jedan od vlasnika farmi kod Dimitrovgrada, Aleksandar Vasov, prvi bivoli su se pojavili još pre dva meseca.

Odbegli bivoli 1

-Jednog momenta je bilo čak nekoliko krda od po dvadeset ili trideset bivola. U potrazi za hranom “napadali” su oranice sa silažom, livade, pašnjake. Osim ogromne štete, mi nismo znali ni u kakvom su zdravstvenom stanju te životinje, tako da je to unosilo dodatan nemir među meštane planinskih sela-kaže Vasov.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker