Lokalna samouprava

Do kraja godine milion evra investicija u crpnu stanicu Berilovac

Do kraja godine JP Vodovod i kanalizacija počeće sa realizacijom još jedne velike investicije u vodovodnu mrežu – potpunu rekonstrukciju Crpne stanice Berilovac koja će postati “srce” budućeg modernog sistema vodosnabdevanja i omogućiće automatizovano upravljanje celokupnim vodovodnim sistemom, gradskim i seoskim vodovodima i reagovanje u skladu sa situacijom na terenu. Ova velika investicija realizovaće se zahvaljujući saradnji Vodovoda i Grada sa KFW – Razvojnom bankom Nemačke. 

-U Crpnoj stanici Berilovac je već uveden SKADA sistem, koji omogućava automatizaciju rada pumpi, gradskog i seoskog vodovoda, po potrebi se otvaraju i zatvaraju ventili i pumpe što omogućava na jako brzo reagovanje na situacije koje su nepovoljne po sistem. Štedimo i ljudstvo i gorivo tako da je ekonomski veoma isplativa. Ovo mesto će biti predmet investicije od milion evra koja treba da počne da se realizuje do kraja godine. Reč je o jako velikim radovima, potpunoj zameni filtera, pumpi i automatike što će imati veliki značaj na još bolji kvalitet vodosnabdevanja u gradu-kazao je direktor Nikolić.

Gradonačelnik Vasić kazao je da je reč o jako bitnom sistemu  koji predstavlja “srce” sistema za vodosnabdevanje u gradu.

-Ovde će se uložiti negde oko milion evra u dalju modernizaciju sistema, obnoviće se stanica u smislu da nećemo imati problema sa mutnoćom kada su veoma jake kiše, što je jedini problem koga imamo sa našim sistemom. Za razliku od nekih drugih gradova, nemamo problema sa prisustvom teških metala i sličnih nedozvoljenih sastojaka. Piroćanci piju vodu koja samo prođe kroz filtre, koji su u stvari pesak, otkloni se mutnoća, tretira hlorom i to je već pijaća voda. U proteklom periodu je puno urađeno i u zamenu vodovodne mreže, trenutno se menja kompletna vodovodna mreža u selu Poljska Ržana, radiće se i neke gradske ulice, do sada je desetak kilometara mreže već zamenjeno i ukupna investicija koje ćemo mi imati sa nemačkom KFW-om, kada se završi i ova investicija iznosiće tri miliona evra. Od toga je milion evra donacija, dva miliona su meki krediti koje Vodovod uspešno vraća i kada se sve ovo završi ostaće da se pozabavimo i kanalizacionim sistemom, mada je i tu dobra situacija-kazao je Vasić i dodao da je u planu i izgradnja modernog Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

-Kada i njega završimo, Pirot će biti na samom vrhu u zemlji kada je reč o kvalitetu vodosnabdevanja-zaključio je Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker