Sport

Košarkaški asovi na promociji Šerpine knjige

Danas je u svečanoj sali pirotske Gimnazije promovisana knjiga Jovana Tričkovića Šerpe, “Kroz Pirot i košarku”. Promociji knjige prisustvovali su proslavljeni internacionalni domaći treneri Vladislav Lale Lučić, Božidar Maljković, kao i Bratislav Bata Đorđević, otac čuvenog košarkaškog asa Aleksandra Saše Đorđevića, koji je od skora trener naše košarkaške reprezentacije.U prepunoj sali Gimnazije nije bilo dovoljno mesta za sve koji su želeli da čuju legende naše košarke, u koje se svakako ubraja i Šerpa Tričković.

promocija gimnazijaBožidar Maljković kazao je novinarima da je na ljudima poput Šerpe počivala naša košarka.

-Svaki od gradova u Srbiji u kojima su postavljani temelji srpske košarke imao je svoga Šerpu, čoveka koji je za sve zadužen, od projekcije lopte, preko sudije, trenera, svega. Danas takvih ljudi nema. Duboko smo mi svi koji pamtimo ta vremena nesretni, ali šta je tu je-kazao je Maljković.

kosarka knjiga promocija

Vladislav Lučić takođe kaže da ga ova knjga vraća u vremena kada je naša zemlja bila svetska velesila u košarci.

-To su bila sretnija vremena, mnogo humanija, mada ja mislim da i sada Srbija, iako mala zemlja, može da se vrati na staze stare slave sa novim trenerom, mojim nekadašnjim igračem koga sam trenirao Sašom Đorđevićem-kazao je Lučić.

detalj utakmica

Po završetku promocije odigrana je i revijalna utakmica veterana kojoj su prisustvovale i legende naše košarke. U knjizi su prikazani začeci pirotske košarke, svi pirotski košarkaši  i treneri koji su i te kako ostavili traga u srpskoj košarci, ali i detalji o proizvodnji prve srpske košarkaške lopte koja je proizvedena upravo u Pirotu u fabrici “Tigar” i mnogobrojne anegdote koje se i danas prepričavaju među ljubiteljima košarke u Pirotu, kazao je za Pirotske vesti autor knjige Jovan Tričković Šerpa.

utakmica

 

Povodom boravka u Pirotu naših košarkaških legendi predsednik opštine Vladan Vasić priredio je i prijem u svom kabinetu.

promocija

 

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker