Lokalna samouprava

Korišćenja održivog potencijala lokalnih zajednica

Solarne elektrane koje će proizvoditi električnu energiju u  Dojkincima i Temskoj  sličnih su karakteristika i snage oko 5 kW. Energetski  menadžer Bojan Ivković navodi da će ove elektrane na godišnjem nivou proizvoditi energiju koja je predviđena planom izgradnje ali to zavisi i od načina upravljanja elektranama. Osnovni motiv ove kampanje je uključivanje građana i definisanje  modela korišćenja održivog potencijala koje imaju lokalne sredine a ostvariće se i finansijski prihodi.

Energetski  menadžer Bojan Ivković očekuje  da će u saradnji  sa  partnerima  iz  Energetske zadruge Elektropionir,   lokalne zajednice u kojima se postavljaju solarne elektrane, izvući maksimum iz ovih postojenja.

„Značaj za svaku loaklnu sredinu je više puta istaknut a to je da kroz  edukaciju i prikazivanje pozitivnih primera u neposrednom okruženju ljudi shvate da i sami mogu da budu investitori i vlasnici postrojenja takvih karakteristika“- ističe Ivković. Prema njegovim rečima značajno je i  podizanje  svesti  građana o potrebi korišćenja obnovljivih izvora.

Ivković kaže da je ovde je pre svega akcenat na edukaciji ali nije zanemarljiv ni finasijski efekat. Gruba procena je da će prihod u novcu biti oko 100.000 dinara što je  za jednu lokalnu zajednicu poput Temske ili sela Dojkinci  značajan novac koji može da se upotrebi na pametan način.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker