Lokalna samoupravaMali biznis

Kontinuirani podsticaji grada Pirota u cilju smanjenja nezaposlenosti – preko stotinu miliona dinara za pokretanje različitih poslova

U skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja grada Pirota, za period od 2021. do 2023. godine, danas su u Upravi grada uručeni ugovori korisnicima subvencija za samozapošljavanje. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, pored toga što je uručio ugovore, podsetio na ono što je do sada urađeno u cilju podsticaja samozapošljavanja.

Vasić je rekao su u periodu od 2015. do 2020. godine realizovana četiri različita programa zapošljavanja i oni su finansirani sa 105 miliona dinara. Ovo je značajna brojka rekao je Vasić, a na taj način angažovana su 623 nezaposlena lica. Kada je reč samo o Programu samozapošljavanja do 2020. godine realizovan je sa podrškom od 27,25  miliona dinara, a pokrenuta su 143 nova biznisa. Ono što je vrlo važno procenat opstanka pokrenutih poslova je u periodu od 2015. do 2017. godine 70 posto, u toku naredne dve godine taj procenat je u blagom padu, ali očekuje da će svi koji su danas dobili subvenciju za samozapošljavanje raditi mnogo bolje. Vasić kaže da su u prethodnom periodu otvorene tekstilne radnje, radnje za proizvodnju nameštaja, prehrambenu proizvodnju, pružanje konslultantskih i ugostiteljskih usluga, frizerski saloni, zanatske usluge i slično.

U 2021. godini budžet za samozapošljavanje je 9,75 miliona dinara, odnosno to je 39 subvencija po 250 hiljada dinara. Veliku podršku dao je i “Help” sa kojim saradnja traje od 2005. godine i za to vreme podržana su 522 biznisa ali i tri kooperative. Procenat opstanka ovih poslova jako je dobar.

Gradonačelnik Vasić je istakao da će i u narednom periodu lokalna samouprava, kroz razne vidove, podsticati zapošljavanje u gradu.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker