Lokalna samouprava

Koncertom za pamćenje i izložbom “pirotskog blaga”, najvrednijih pirotskih ćilimova, završen Festival pirotskog ćilima

Fenomenalnim koncertom Jovana Maljokovića i njegovog benda, izložbom dela ćilimova iz bogatog fundusa Muzeja Ponišavlja iz Pirota, ali i dodelom priznanja i zahvalnica, odnosno diploma polaznicima Škole ćilimarstva i umetničke radionice “Leteći ćilim”, namenjene najmlađima, na spektakularan način završen je ovogodišnji Festival pirotskog ćilima drugi po redu.

Gradonačelnik Pirota kazao je da je ćilim naše bogatstvo, i to ne samo naše pirotsko bogatstvo, već i bogatstvo Srbije.

-Srećan sam što smo očuvali pirotski ćilim, oživeli radionice pirotskog ćilima u proteklih par godina, ponovo imamo žene koje uče i naučile su da tkaju. Uključili smo i decu, da se i oni vrate tradiciji i ja se nadam da će pirotski ćilim preživeti savremena vremena i da će opstati. Ovaj festival je prava prilika da iz riznice Muzeja vidimo reprezentativne primerke, koji se retko viđaju, i pozivam ljude da iskoriste tu priliku. Mi smo pirotski ćilim zaštitili i on ima zaštićeno geografsko poreklo, ali tu ne želimo da stanemo. Želimo da on bude deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije pod zaštitom UNESCO-a i idemo ka tome, već smo obavili neke razgovore. Pripremili smo i 25 ćilima koja ćemo pokloniti Hilandaru i ja očekujem da delegacija Grada otputuje sredinom septembra na Svetu Goru i pokloni Hilandaru ovu kolekciju ćilima-kazao je Vasić.

Neprocenjiva kolekcija pirotskih ćilima Muzeja Ponišavlja

-Na ovom festivalu ćilima, drugom po redu, građani će moći da se upoznaju i sa ćilimima koji nisu bili izloženi prošle godine. Naša zbirka ćilima ima preko 360 ćilima-kazao je kustos Muzeja Ponišavlja Aleksandar Repedžić. On dodaje da je najstariji izloženi ćilim iz 1880 godine.

Radmila Vlatković, direktorka Galerije u Pirotu, ali i stručnjak koji je radio elaborat o zaštiti geografskog porekla pirotskog ćilima kazala je da je potrebno zaštititi sve što je vezano za pirotski ćilim, da nam ne bi neke šare i detalji odlazile van Pirota i da neki ne bi svojatali pirotski ćilim.

-Treba učiniti mnogo toga na zaštitit kod UNESCO-a, a zatim treba odlučiti da li će se elaborat dopuniti kako bi se zaštitili i detalji sa pirotskog ćilima-kaže Vlatkovićeva.

Za kraj Festivala nastupio je fenomenalni Jovan Maljoković sa svojim bendom. Maljoković je u Pirotu premijerno predstavio srpski džez, odnosno svojevrsnu fuziju džeza sa melodijama koje su deo naše kulturne baštine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker