Kultura

Konačno, Likovna galerija dobija depo za čuvanje slika

Likovna galerija “Čedomir Krstić” u Pirotu i u vanrednim okolnostima, nametnutim epidemijom COVID 19, uspela je da u velikoj meri realizuje svoje planske aktivnosti. Pored organizovanja izložbi, četiri od planiranih nisu održane, marljivo je radila na drugim planom predviđenim zadacima. Ono što je veoma važno u ovom trenutku pirotska “Galerija” je na dobrom putu da konačno ima svoj depo za čuvanje umetničkih dela od neprocenjive vrednosti koja su do sada godinama čuvana u neadekvatnim uslovima izjavila je, pored ostalog , za Pirotske vesti, direktorka Likovne galerije, Radmila Vlatković.

Direktorka Vlatković je sa velikim zadovoljstvom istakla da je prošle godine Galeriji odobren dugo očekivani prostor od četrdesetak kvadrata za izgradnju depoa za čuvanje umetničkih dela. Nova prostorija je fizički spojena sa ostalim prostorijama, što je takodje važno, i biće opremljena na savremen način.

” Želimo da u depou napravimo savremenu klizeću profesionalnu policu koja je po svim standardima muzeologije. Na taj način celokupan fond se praktično štiti time što su slike na klizećoj polici obezbedjene i nemoguće ih je fizički oštetiti. Naravno, tu su prisutni i svi parametri muzeološke zaštite kao što su odgovarajuća svetlost, vlažnost vazduha, temperatura, rečju sve ono što zahteva jedan depo.Trenutno smo angažovani na traženju izvodjača radova. Nadamo se da ćemo, ako ne do kraja ove, početkom naredne godine realizovati ovaj značajan i dugo očekivani posao” -rekla je Vlatkovićeva.

galerija cedomir krstic pirot

Treba istaći da je Likovna galerija u ovom peridu izdala još jednu publikaciju pod nazivom “Nove akvizicije” sa slikama kojim je uvećan fond Galerije za period od 2016. do 2020. godine. Reč je o publikaciji koja obuhvata stotinak dela i nastavak je monografije “Zbirka Likovne galerije “Čedomir Krstić” koja obuhvata period od nastanka Galerije do 2016. godine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker