Lokalna samouprava

Komunalac prepolovio potrošnju struje puštanjem u rad solarne elektrane i merama štednje

Solarna elektrana na krovu JP Komunalac počela je sa radom još u aprilu prošle godine ali nije bila povezana na elektro sistem jer se čekala potrebna dokumentacija. Direktor JP Komunlac, Boban Tolić, objašnjava da je solarna elektrana proizvodila struju za potrebe ovog preduzeća ali nije  bilo moguće da višak proizvedene električne energije tokom letnjih meseci bude distribuiran u elektro energetski sistem. Pre nove godine je završena celokupna procedura i solarna elektrana je priključena na sistem ali sada, tokom zimskog perioda, nema viškova koji bi se dalje isporučivali kroz sistem.

Direktor JP Komunalac, Boban Tolić,  kaže da solarna elektrana ovog preduzeća  trenutno proizvodi elergiju samo za sopstvene potrebe, manjak energije se nadoknađuje  iz elektroenergetskog sistema, ali  svakako postoji ušteda.  “Štedimo  zbog solarne elektrane ali smo uveli i mere štednje pa smo u poslednja dva meseca imali uštedu od oko 50% odnosno od 10.000 kW smanjili smo potrošnju na 4.800 ili 5.000 kW. Ispoštovali smo preporuku Vlade da štedimo pa bi trebalo i računi za struju da budu manji ali nije takva situacija oni su skoro isti jer je došlo do skoka cene električne energije. Ali svakako je to dobra stvar, pravi efekat ćemo videti u toplim mesecima kada ćemo mi imati višak proizvedene energije”- kaže Tolić. Prema proračunu je predviđeno da na godišnjem nivou višek proizvedene energije bude jednak potrošnji koju ovo preduzeće vuče iz elektro sitema u period kada je potrošnja struje povećana.

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker