Gradska hronikaOstale vesti

Kompletna rekonstrukcija česme Guševica na jesen

Potpuna rekonstrukcija česme Guševica očekuje se na jesen kada kompletna dokumntacija bude završena i na tenderu bude izabran izvođač radova. Zoran Nikolić, direktor JP Vodovod i kanalizacija, kaže da su pripreme za rekonstrukciju česme u toku, priprema se projektna dokumentacija i pribavljaju se odgovarajuće saglasnosti. U postupak je uključen Zavod za zaštitu spomenika koji daje saglasnost za obavljanje radova.

„Pokušaćemo da tokom jeseni izvršimo potpunu rekonstrukciju česme Guševica da dobije stari sjaj i da bude još lepša“ – kaže, direktor Vodovoda.

Česma je nastala je u tursko vreme, odolevala  promenama i ostala jedan od simbola Pirota. Piroćanci i danas svakom “dođošu” značajno govore čuvenu krilaticu: “Ko se napije vode sa Guševice, teško odlazi iz Pirota ali ga još teže zaboravlja.”

Prema dostupnim podacima, česmu je sagradio turski beg Aguš i po njemu je ona kasnije i dobila naziv – Guševica. Tačan datum gradnje prve verzije ove česme nije poznat, ali se zna da je Guševica renovirana 1923/1924. godine i dobila arhitektonske konture koje ima na fotosima i crtežima. Inače, voda za Guševicu dolazila je iz izvora, koji se nalazio na 50 metara od Nišave, u Tija Bari, a na 200 metara od Nišave nalazio se izvor za česmu Ladna Voda. Od tih izvora do česama je dovedena kaptaža kroz cevi od pečene gline, što je vekovima izvanredno funkcionisalo.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker