Gradska hronika

Kompletirani radovi na Koridoru od Staničenja do Pirota

Danas su završeni radovi na stabilizaciji kosine ispred tunela „Sopot“ na Istočnom kraku Koridora 10, autoput E80, čime su se stekli uslovi i pušteno je u javni saobraćaj u punom profilu poslednjih 400m deonice Staničenje – Pirot, ukupne dužine 16,65 km.

Kako bi se obezbedila trajna stabilnost kosine izgrađeno je 137 šipova dužine 15m, povezanih armirano betonskim roštiljem i zidnim platnom visine 9m. Ugrađeno je oko 4.000m³ betona i više od 500t armature. Preko potporne konstrukcije izveden je stabilizacioni nasip od zemljanog materijala.

Podsećamo da je deonica Staničenje-Pirot otvorena za saobraćaj od 2017.godine (deo deonice pušten u saobraćaj 2018.g.), a deonicu karakterišu 2 savremeno opremljena tunela (Sopot i Sarlah) ukupne dužine 640m, 2 saobraćajne petlje, 19 mostovskih konstrukcija, 15 rečnih regulacija ukupne dužine 4393m, 9 km lokalnih puteva i alternativna saobraćajnica dužine 2750 m, kojom se preko petlje Zapad ostvaruje veza industrijske zone Pirot sa autoputem, a dalje prema Istoku sa državnim putem IIA reda Niš – Dimitrovgrad.
Radove na izgradnji trase i objekata izvela je grčka kompanija Aktor, a opremanje tunela elektromašinskom opremom azerbejdžanska kompanija Azvirt.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker