Kompletirani radovi na Koridoru od Staničenja do Pirota

Danas su završeni radovi na stabilizaciji kosine ispred tunela „Sopot“ na Istočnom kraku Koridora 10, autoput E80, čime su se stekli uslovi i pušteno je u javni saobraćaj u punom profilu poslednjih 400m deonice Staničenje – Pirot, ukupne dužine 16,65 km.

Kako bi se obezbedila trajna stabilnost kosine izgrađeno je 137 šipova dužine 15m, povezanih armirano betonskim roštiljem i zidnim platnom visine 9m. Ugrađeno je oko 4.000m³ betona i više od 500t armature. Preko potporne konstrukcije izveden je stabilizacioni nasip od zemljanog materijala.

Podsećamo da je deonica Staničenje-Pirot otvorena za saobraćaj od 2017.godine (deo deonice pušten u saobraćaj 2018.g.), a deonicu karakterišu 2 savremeno opremljena tunela (Sopot i Sarlah) ukupne dužine 640m, 2 saobraćajne petlje, 19 mostovskih konstrukcija, 15 rečnih regulacija ukupne dužine 4393m, 9 km lokalnih puteva i alternativna saobraćajnica dužine 2750 m, kojom se preko petlje Zapad ostvaruje veza industrijske zone Pirot sa autoputem, a dalje prema Istoku sa državnim putem IIA reda Niš – Dimitrovgrad.
Radove na izgradnji trase i objekata izvela je grčka kompanija Aktor, a opremanje tunela elektromašinskom opremom azerbejdžanska kompanija Azvirt.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar