Gradska hronika

Kompanije iz Azije zainteresovane za srpske tekstilne gigante

MEĐU 502 preduzeća koje je Agencija za privatizaciju ponudila na prodaju ima i sedam nekadašnjih tekstilnih giganata. Za zaposlene u njima ohrabrujuće su najave koje ovih dana stižu iz Kine, da su njihove kompanije zainteresovane za srpska preduzeća u ovoj oblasti. Kupce čekaju „Rudnik“ iz Gornjeg Milanovca, „Prvi maj“ iz Pirota, kruševačka „Zvezda“, ivanjički „Javor“, Industrija obuće Beograd“, somborski „Boreli“ i „Jumko“ iz Vranja.

prvi maj pirot

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smatra da bi pokretanje proizvodnje u ovim fabrikama bilo veoma značajno za obnovu industrije u Srbiji.

– Po ukupnom efektu, investicija u ove fabrike mogla bi se meriti sa „Fijatom“ – kaže profesor Savić. – Najvažnije je što bi se uposlila domaća radna snaga i to uglavnom ženska, koja je lider u nezaposlenosti. Značajan momenat je i što se pogoni tih preduzeća uglavnom nalaze u nerazvijenim područjima iz kojih se trenutno ljudi iseljavaju, tako da bi investicije u ove delove zemlje bile višestruko korisne.

Profesor Savić podseća da je tekstilna industrija šezdesetih godina bila jedna od industrijskih grana čiji je izvoz bio višestruko veći od uvoza, i to bez ikakve državne pomoći:

– Osim toga, tekstilna industrija je bila lider u zapošljavanju. Naše fabrike su bile pouzdani partneri, ali su zbog sankcija devedesetih godina i ogromne konkurencije iz Kine izgubile tradicionalna tržišta. Uprkos svemu, Srbija je i danas poznata kao zemlja koja ima kadrove u ovoj oblasti, ali je za Kineze verovatno u ovom trenutku još važnija blizina EU. Motiv za ulaganje u našoj zemlji je da preko Srbije mogu da uđu na tržište EU.

Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće u PKS, smatra da se u ovoj oblasti mogu povećati i broj zaposlenih i izvoz:

– Najveći izvoznici u Rusiju su trenutno preduzeća „Sintelon“ i „Vali“ iz Valjeva, oba iz tekstilne industrije. U ovoj delatnosti nisu potrebna velika ulaganja, jer na jednoj mašini, koja može da se kupi i za 1.000 evra, može da radi jedan čovek. Veliki broj nezaposlenih bi mogao da nađe mesto ako iskoristimo trenutnu poziciju prema Rusiji, ali i zainteresovane investitore iz Kine, Nemačke i Italije.

Izvor-Novosti

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker