Gradska hronika

Koliko plaćamo vodu i grejanje?

Kako najavljuju iz javnih preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i “Gradske toplane”, cene vode i grejanja ove godine neće biti povećavane. Pirotske vesti su proverile kolika je cena vode i kanalizacije, kao i cena grejanja u drugim opštinama u Srbiji.

Pirot kaleCena vode i kanalizacije u Pirotu po m3 iznosi 52,31 dinar, što predstavlja jednu od najnižih cena u Srbiji.

Stanovnici Niša plaćaju skoro istu cenu kao i mi – 53,04 dinara, građani Leskovca 59 dinara, mada postoji najava da će cena vode poskupeti za 30%. U Vranju je cena 68 dinara, u Beogradu 69 dinara, dok u Jagodini je cena vode i kanalizacije među najskupljima u Srbiji i iznosi 73, odnosno 109 dinara po m3.

Uporedili smo i cenovnike toplana u Pirotu, Nišu, Leskovcu i Jagodini.

RadijatorPiroćanci grejanje plaćaju 95,67 dinara po kvadratu ili ako se obračunava po utrošku, cena fiksnog dela je 46.3 dinara, a cena varijabilnog je 4,27 dinara po kwh.

Jagodinci plaćaju 92 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, a Nišlije plaćaju po utrošku, fiksni deo 29,23 dinara, varijabilni 6,13 dinara po kwh, dok građani Leskovca za istu uslugu po utrošku plaćaju, fiksni deo 31,67 dinara, a varijabilni 5,19 dinara po kwh.

Treba napomenuti da od svih pomenutih toplana, jedino pirotska koristi isključivo mazut, dok toplane u drugim gradovima koji su uzeti kao primer, koriste gas koji je znatno jeftiniji ili kombinuju energente.

Tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker