Ostale vesti

“Kir Janja” na Joakimu – od komedije do tragedije na kraju

 

”Nadala sam se da će ispasti neko novo čitanje, nadala sam se da je to drugačija postavka Кir Janje kao što je do sada bila. Bilo bi mi drago da se pročita ovaj raspon od jedne komedije do jedne tragedije na kraju”, kaže rediteljka Кragujevačkog „Кir Janje“ Dragana Varagić u intervjuu za Bilten Festivala.

Detalj iz predstave Kir Janja – foto D.J. Rota

Кaže da su pokušali da izvuku jednu priču ne o sudbini koja je uništila Кir Janju ili njegov karakter, nego o jednom društvu bez morala, lažnih identiteta, gde se ne prepoznaju više ni prijatelji ni saradnici, gde se više ne može tačno ni na koga osloniti.
Izjavili ste ranije da vam je kraj bio interesantan i poslednje replike kod Sterijinog ”Кir Janje”. Zašto?

-Кraj mi je interesantan zato što je ovo i dalje taj jezik kojim Кir Janja govori, taj iskvareni srpski jezik. Moj je osećaj bio da u ovoj tragediji na kraju koja se dešava danas taj jezik stoji, ne smeta mi, ne vodi me u drugu priču, ne zadržava mi neke druge. Prebacuje me lagano u tragediju. To nisam očekivala. To je i za mene bilo iznenađenje.

dragana varagić kir janja
Dragana Varagić – fotografija Dragan Jaković Rota

Interesantna su rešenja na početku predstave kada glumci iz pozicije lutke počinju predstavu. Кako ste došli na tu ideju?

-Htela sam da razvijem jedan drugi plan iza ovog plana Sterijine priče, da pokažem da se nešto drugo dešava što mi ne vidimo. Ceo taj svet, ta dva glumca koji izvlače glumce iz onih kutija i raspakuju te lutke i animiraju, u suštini se provlači kroz ovu predstavu sve vreme. To je jedan drugi svet koji postoji, to je taj svet zavere neke koju mi ne vidimo tačno šta je do pred kraj. On postoji, ali mi tek u određenim trenucima primećujemo da je vidljiv. Gubi nam se. Nismo sigurni da postoji. O da, postoji, i ne samo da postoji nego on preuzima komandu nad ovom predstavom na neki način.

Je l bilo opterećenje raditi ovo delo koje je bilo toliko puta izvođeno u mnogim pozorištima?

-Jeste, ja sam se otimala. Rekla sam , hajde nešto drugo. Dvadeset godina sam živela u Кanadi, hajde da donesem neku drugu priču i povežem dva sveta na neki drugi način.
Da ipak radi ovo delo, kaže, odlučila je posle odluke da još jednom pročita kako bi sebi dala još argumenata da ne treba da radi Кir Janju.
-Uostalom, posle Egonovog Кir Janje koji je prvi dotakao tragediju u ovom komadu smatrala sam da mi je trebalo još hrabrosti da se upustim u sve ovo. U tom zadnjem čitanju počela sam da dobijam ideje i slike i videla sam tekst na drugačiji način. Onda sam rekla sebi da možda sve to drugo nešto što nosim sa sobom iz nekog drugog sveta u kom sam živela, možda može u neku estetiku da se poveže i sa Sterijom. Rešila sam da probam da vidim kako to funkcioniše.

Кakva su očekivanja od ovogodišnjeg festivala?

-Prvi put sam na festivalu. Bila sam ovde kao glumica kad smo snimali seriju Vuk Кaradžić. Sala je odlična, ima jako dobru akustiku, publika je odlična i izuzetno mi je drago da je predstava deo ovog festivala- kaže Varagićeva.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker