Gradska hronika

Kinezi zainteresovani za Tigar a.d.?

Beograd — Kineska kompanija “Huaxia Hanhua Chemical Equipment Corporation” izrazila je zainteresovanost za ulaganje u gumarsku i hemijsku industriju u Srbiji. Razgovore sa investitorima iz Kine vodio je i direktor “Tigra” a.d. Nebojša Đenadić. Delegacija iz Kine koju su činili i predstavnici Razvojne banke Kine pre dve godine posetila je i Slobodnu zonu Pirot gde se upoznala kakve sve pogodnosti investitori dobijaju ako se odluče za poslovanje u okviru Slobodne zone Pirot.

Predstavnici te kineske kompanije sastali su se u Beogradu sa predstavnicima Privredne komore Beograda i Privredne komore Srbije, Agencije za privatizaciju i Agencije za strana ulaganja promociju izvoza Srbije (SIEPA).

Strateško partnerstvo u privatizaciji preostalih 502 preduzeća je model saradnje koji Srbija nudi kineskim partnerima, poručeno je u Privrednoj komori Beograda.

Generalni direktor kompanije Tigar iz Pirota Nebojša Đenadić je ocenio u razgovoru sa kineskim privrednicima da je sada pravi trenutak za strateško partnerstvo, jer je Tigar izašao iz gubitaka i već godinu i po dana posluje stabilno. Pre nekoliko dana sačinjen je i plan finansijske konsolidacije Tigra u narednih sedam godina, rekao je on i dodao da po trećinu vlasništva u toj kompaniji imaju država Srbija, mali akcionari i investicioni fondovi. Što se tiče kruševačkog Trajala, Đenadić je rekao da ta fabrika ima brendove i tržište u proizvodnji guma, ali da je potrebno ulaganje oko 10 miliona evra da bi taj proizvodjač vratio ugled koji je imao na regionalnom i evropskom tržištu.

Vršilac dužnosti predsednika Privredne komore Srbije Milivoje Miletić naveo je na sastanku da glavnu komparativnu prednost Srbije čine međudržavni sporazumi koji omogućavaju bescarinski izvoz na tržište EU i Rusije. On je pozvao kineske privrednike da na najbolji način iskoriste ovu prednost udružujući se sa partnerima u Srbiji, saopštila je Privredna komora Beograda.

Zamenik generalnog direktora te kompanije, Čen Jue (Chen Yue) kazao je da je za njihovu zainteresovanost za ulaganje u Srbiji najzaslužniji regionalni direktor Kineske razvojne banke za Balkan Vang Jašeng (Wang Yasheng), koji je prisustvovao sastanku.

Ta kompanija deo je korporacije “China National Chemical Equipment”, i radi na rukovođenju projektima i učešće na javnim nadmetanjima, a specijalizovana je za kargo transport, uvoz, izvoz, kao i snabdevanje hemijske opreme, elektromehaničkih uredjaja, automatizovane opreme i hemijskih proizvoda.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Muamer Redžović kazao je da postoji mogućnosti ulaganja u Srbiju u kompanije koje će biti privatizovane, one koje će ići u prodaju po principu stečaja ili one koje su već privatizovane.

Osim kupovine kapitala, Redžović je kineskoj delegaciji ponudio mogućnost strateškog partnerstva, gde bi Srbija ponudila znanje, stručnjake, infrastruktuiru, tržište, a investitor opremu.

Redžović je predstavnicima kineske kompanije predao spisak kompanija u Srbiji koje mogu biti zanimljive za ulaganje u gumarskoj i hemijskoj industriji, poput Azotare, Župe, Trajala, a Čan Jue je naveo da će po povratku u Kinu razgovarati sa predstavnicima drugih sektora korporacije i javiti se sa konkretnim predlozima.

Ukazao je, takođe, da Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom omogućava da svi srpski proizvodi za rusko tržište u startu budu jeftiniji za 22 odsto.

Na sastanku su predočene i brojne povoljnosti za strane investitore u Srbiji, poput poreskih olakšica za novozaposlene, “slobodnih zona” i izvoza oslobodjenog carine na rusko tržište, na osnovu sporazuma sa Ruskom federacijom.

Predstavnici SIEPA istakli su da je poljoprivreda u Srbiji u razvoju i predložili da kineska kompanija, koja se izmedju ostalog bavi i proizvodnjom agrohemikalija, razmisli i o ulaganju u taj sektor.

Korporacija CNCE se nalazi na listi 500 najvećih svetskih kompanija, a u svom sastavu ima šest manjih kompanija, 106 preduzeća i 24 instituta i posluje na svim kontinentima.

 

Izvor/B92/agencije

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker