Kultura

Kineski umetnici u pirotskoj galeriji

U Galeriji “Čedomir Krstić” otvorena je sinoć jedinstvena izložba radova 11 umetnika iz Kine, koji su u Pirot došli zahvaljujući umetnici iz Hong Konga Djoin Fan, koja je udata za Piroćanca Emila Jelenkovića sa kojim živi na relaciji Temska-Beograd-Hong Kong. Umetnici iz Kine preneli su na platna svoje impresije sa Balkana, iz Srbije, slikajući kulturno-istorijske spomenike našeg kraja i sela Temska, gde su umetnici između ostalog i boravili.

ACA_4285_resize

Glavni “krivac” za fantastičnu izložbu kakva se retko viđa u Pirotu, pirotska snajka Djoin Fen kaže da su umetnici oduševljeni Srbijom i Pirotom.

-Od 1984. godine sam udata za Piroćanca, živeli smo u Nišu, Hong Kongu, nakon čega smo se vratili, kada smo otišli u penziju. Srbija i Kina imaju mnogo sličan narod tako da mi nije bilo teško da zavolim Srbiju i Temsku.  Veoma sam srećna što sam ponovo u Pirotu. Ova izložba je prvo bila u Hong Kongu gde je bila odlično prihvaćena, a naši umetnici su oduševljeni gostoprimstvom i srdačnošću naroda u Srbiji-kazala ja Djoin.

ACA_4207_resize

Direktorka galerije “Čedomir Krstić” Radmila Vlatković kazala je da su na izložbi predstavljeni radovi 11 umetnika iz Kine.

ACA_4223_resize
Milica Golubović, Djoin Fen i Radmila Vlatković

-Oni su obilazili crkve, manastire širom Srbije i sve ono što ih je inspirisalo oni su tokom boravka napravili skice. Godinu dana je trajala priprema za izložbu na kojoj su umetnici iz Kine predstavili svoje utiske sa Balkana. Premijera izložbe je bila 5. maja u Hong Kongu i naše je zadovoljstvo da u Srbiji, ova izložba se organizuje jedino u Pirotu. Mislim da ćemo ovih dana imati pravo zadovoljstvo da uživamo u nesvakidašnjoj umetnosti-kazala je direktorka Vlatković.ACA_4276_resize

Pomoćnica predsednika opštine Pirot Milica Golubović zahvalila se kineskim umetnicima, koji su kroz izložbu uspeli da približe Srbiju i Kinu, Hong Kong i Pirot.

-Mislim da je ovo odlična balkanska impresija koju su uspeli da dočaraju umetnici iz Kine-kazala je pomoćnica Golubović uz čestitke i prigodne poklone umetnicima iz daleke prijateljske Kine.

ACA_4289_resize

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker