Lokalna samoupravaSport

Kineski fudbaleri oduševljeni gostoprimstvom poručili: Hvala Pirote!

Grupa od sedmorice talentovanih mladih fudbalera koji su proteklih mesec i po dana boravili u Pirotu kako bi savladali evropski stil igre, koji je za razliku od onog na šta su navikli u Kini, mnogo čvršći, sa mnogo više kontakata i duela fudbalera, sa vrlo pozitivnim impresijama napuštaju Pirot. Osim što su puno toga naučili, oni su oduševljeni i prijemom u Pirotu, videli su kako se tkaju pirotski ćilimi, a posebno ih je oduševio Kej pored Nišave, ali i Sarlah. U znak zahvalnosti, prilikom obilaska izletišta Sarlah na velikom transparentu na kineskom su napisali “Pirote, hvala na svemu”. 

Simpatični i uvek nasmejani fudbaleri iz kineskog kluba Hebei CFFC koji su osvojili simpatije Piroćanaca privode kraju svoj boravak u našem gradu. Puni utisaka i lepih uspomena na svakom koraku pokazuju zahvalnost za topao doček u Pirotu.


Posredstvom menadžera Darka Marića koji je najzaslužniji za saradnju sa kineskim klubom čuli smo i utiske i buduće planove:

– Boravak fudbalera iz kineskog kluba Hebei CFFC je bio više nego uspešan. Fudbaleri su vrlo zadovoljni prijemom i gostoprimstvom, a grad Pirot se pokazao kao izuzetan domaćin, kao uredjen i moderan grad, sa gostoljubivim ljudima. Učinjeno je dosta toga da se preko sporta otvore i mogućnosti za privrednu i ekonomsku saradnju sa jednom takvom zemljom kakva je Kina. Ovo bi trebao da bude samo početak i pokušaćemo da intenziviramo aktivnosti da se vizija gradonačelnika Vladana Vasića o Pirotu kao vodećem sportsko-rekreativnom i turističkom centru Srbije što pre obistini – izjavio je Darko Marić.

Kako ste se osećali u Pirotu i da li biste voleli da se opet jednog vratite?

– Moram da kažem da smo moji drugari i ja doživeli mnogo lepih trenutaka u Pirotu, i da je sve bilo iznad naših očekivanja. Ovde su svi vrlo ljubazni i trudili su se da nam pomognu na svaki mogući način. Pirot je za mene prelep grad sa divnim ljudima. Sklopili smo puno pravih prijateljstava i sigurno ćemo ostati u kontaktu sa drugarima odavde. Pamtiću super druženja, šetnje kejom, fantastičnu hranu, i naravno peglanu kobasicu koju nosimo sa sobom u Kinu – sa osmehom govori Wei Changsheng i nastavlja

– Nadam se isto kao i moji saigrači da ćemo se opet jednog dana vratiti u Pirot. U Kinu nosimo najlepše uspomene i pričaćemo svima o gostoljubivosti i srdačnosti ljudi iz Srbije i posebno iz Pirota – zaključio je Wei.

 

Tkali pirotski ćilim

Kineski fudbaleri su za vreme svog boravka obišli sve simbole Pirota. Između ostalog obišli su i Ćilimarsku zadrugu “Damsko srce” gde su uz iskusne tkalje probali i da tkaju pirotski ćilim. Osim “Damskog srca” fudbaleri su obišli i Muzej Ponišavlja i Turističku organizaciju Pirot gde su se upoznali sa suvenirima pirotskog kraja.

 

foto Martin Nešić/Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker