Lokalna samouprava

Karavan igre u Pirotu – program manifestacije

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, otpočinju realizaciju projekta Karavan igre.

Pokrovitelj projekta je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Cilj projekta, Karavan igre je da kroz umetničke, kreativne i edukativne, a pre svega interaktivne programe u 15 odabranih gradova u Srbiji, predstavi i promoviše umetničku igru. U toku četiri meseca, odnosno u periodu od septembra do decembra 2017 godine, pažnja najšire kulturne javnosti u Srbiji, pre svega mladih ljudi i nove publike, biće fokusirana na umetničku disciplinu koja se u svetu prepoznaje kao jedna od najvažnijih u oblasti kreativne industrije i turizma, ali i benefita koje donosi lokalnom stanovništvu, od rada sa decom i mladima, animiranja nove pozorišne publike, do programa rekreacije i plesne terapije.

Ideja je da Karavan igre u svakom gradu kroz trodnevni program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima, i istovremeno ponudi drugačiji kulturni sadržaj. U Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Subotici, Vranju, Novom Pazaru, Negotinu, Kraljevu, Vršcu, Šapcu, Valjevu, Užicu, Čačku, Zrenjaninu i Smederevu, publika svih generacija će moći da prisustvuje predstavama, da prati filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovremenom radu sa baletskim talentima, festivalima igre u svetu… Najmlađi će imati priliku da se uključe u praktične edukativne radionice ili majstorske kurseve, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu, dok će njihovi roditelji moći da se posavetuju sa pedagozima i stručnjacima.

Kroz ovaj intenzivni program, sagledaće se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite programe, kao i tehnički kapaciteti pozorišnih sala za uspostavljanje narednih gostovanja. Karavan igre bi trebalo da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Decentralizacija kulture, odnosno mogućnost da svi građani budu uključeni u raznovrsnu kulturnu ponudu, razvija pre svega potrebu mladih generacija za novim umetničkim sadržajima koji podstiču kreativno razmišljanje, nudeći širu obrazovnu bazu. Istovremeno, Karavan igre je podsticaj za negovanje navika aktivnog učestvovanja u kulturnim sadržajima, koje se moraju razvijati kod svih starosnih grupa.

Za ostvarivanje ovog projekata Nacionalna fondacija za umetničku igru koristiti veliki deo sopstvenih resursa, od filmskog i foto arhiva, do angažmana brojnih igrača, koreografa, pedagoga, repetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola… Svi programi su za publiku besplatni, a cilj je da trodnevne aktivnosti u svakom gradu okupe minimum 3.000 posetilaca i učesnika svih generacija. Pored Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, kao i gradova domaćina, realizaciju je podržala agencija Terra Travel iz Beograda kao zvanični prevoznik, dok je RTS glavni medijski pokrovitelj.

Nacionalna fondacija za umetničku igru je osnovana 2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije, sa jasnim ciljevima unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u zemlji. Obiman rad na sistematizaciji znanja, razvoju i unapređenju profesionalnih kadrova, opštoj popularizaciji igre među decom i mladima, kao i saradnja sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu, predstavljali su samo deo zadataka Fondacije. Osnovna misija Fondacije jeste kontinuirano stvaranje administrativnih, organizacionih i finansijskih uslova za rad sa mladim talentima, rad na produkcijama koje angažuju domaće igrače i autore, kao i stvaranje mogućnosti za pravovremenu profesionalnu tranziciju igrača po završetnu karijere. Koristeći iskustva i kontakte Beogradskog festivala igre, manifestacije koja već 15 godina u Srbiju donosi najbolju savremenu igru i predstavlja radove koreografa svetskog renomea, Nacionalna fondacija za umetničku igru je uspela da ostvari brojne projekte, radionice, majstorske kurseve, produkcije… Zahvaljujući podršci Grada Beograda, Delegacije EU u Srbiji, ambasada i donatora, Fondacija je pokrenula profesionalnu Baletsku školu, koja danas radi po najvišim standardima u oblasti baletske pedagogije, sa vrhunskim domaćom i inostranim nastavnim kadrom.   

 

 

KARAVAN IGRE U PIROTU

petak 29.09.

filmski program

17h – Prva pozicija

19h – Bele noći

(Dvorana Doma kulture)

subota 30.09.

10h – predavanje/Balet  i savremena igra, kreativne industrije

Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru

(foaje Doma kulture )

11h  – otvoreni čas baleta, pedagog Ivanka Lukateli, primabalerina

(sala na I spratu Doma kulture)

14.30 – 15.30h – otvoreni čas baleta za decu iz Pirota

(sala na I spratu Doma kulture)

16h – predstava za decu “Mali princ”

(scena Doma kulture)

17h – otvaranje izložbe fotografija

Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru

(foaje Doma kulture)

19h – Baletski gala koncert

nastupaju prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole Dimitrije Parlić iz Pančeva

 (scena Doma kulture)

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker