Gradska hronika

Kanjon Jerme postaje specijalni rezervat prirode

Jedan od najlepših kanjona u Srbiji-kanjon reke Jerme sa impozantnim liticama koje se od korita Jerme uzdižu neverovatnih 700 metara, postaće specijalni rezervat prirode od najvećeg nacionalnog značaja, najavio je danas u Pirotu ornitolog iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije Bratislav Grubač.jerma

U Svečanoj sali opštine Pirot danas je održana javna rasprava o ovom predlogu, nakon čega on ide u skupštinsku proceduru.

Radi se o izuzetnom prirodnom dobru koje se po našem predlogu svrstava u prirodna dobra od izuzetnog nacionalnog značaja. Specijalni rezervat prirode Jerma prostiraće se na nešto manje od 7.000 hektara površine. Uspostaviće se i režimi zaštite prvog, drugog i trećeg stepena. Tako će najveće vrednosti budućeg rezervata kao što je sam kanjon Jerme, koji je impozantan jer litice dostižu visinu od čak 700 metara, ali i Greben i Vlaška planina pripadati prvom stepenu zaštite kojim će biti obuhvaćeno oko 17 procenata ukupne površine rezervata. Treba spomenuti izuzetno bogatvo florom i vegetacijom. Čak 880 vrsta je do sada registrovano, od kojih su mnogi balkanski endemi, endemične i strogo zaštićene vrste u Srbiji, a neke su i od međunarodnog značaja-kaže Grubač.

DSC_3558

On dodaje da su prisutne i brojne reliktne zajednice.

-Sa aspekta životinjskog svega prisutno je izuzetno bogatstvo strogo zaštićenim vrstama ptica. Čak 110 vrsta ptica je do sada evidentirano, od čega se 108 vrsta ptica nalazi na međunarodnoj listi zaštite. Po sadašnjem predlogu o budućem rezervatu brinuće JP “Srbijašume”, odnosno Šumsko gazdinstvo iz Pirota. Razlog za to je što su oni vlasnici negde oko 30 posto teritorije i jedino oni imaju logistički kapacitet da mogu da se staraju o jednom takvom prirodnom dobru koje zahteva angažovanje velikog broja čuvara i stručnih ljudi koji bi mogli  da vode računa o kanjonu Jerme-kazao je Grubač Pirotskim vestima.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

 

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker