Lokalna samouprava

Kako do statusa energetski zaštićenog kupca?

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o energetski zaštićenom kupcu, odnosno ugroženom kupcu toplotne energije  koja je stupila na snagu 14. oktobra 2013. godine, a odredbe ove Uredbe u delu koji se odnosi na zaštitu ugroženog kupca toplotne energije primenjuju se od 15. oktobra 2013. godine, do 15. aprila 2014. godine.

 Energetski zaštićen kupac, odnosno ugroženi kupac, u smislu ove uredbe je domaćinstvo (pojedinac, porodica), koje živi u jednoj stambenoj jedinici sa jednim mernim mestom na kome se meri potrošnja električne energije, odnosno prirodnog gasa, odnosno isporučuje toplotna energija.

 

DSC_9115_resizeUslov za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca

je ostvaren ukupan mesečni prihod i to:

1) do 13.222,00 dinara za domaćinstva sa jednim članom;

2) do 19.251,00 dinara za domaćinstva sa dva i tri člana;

3) do 25.276,00 dinara za domaćinstva sa četiri i pet članova;

4) do 31.786,00 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.

5)neposedovanje drugog stambenog prostora, osim stambenog prostora koji odgovara potrebama domaćinstva u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna

zaštita.

 

Energetski zaštićeni kupac, odnosno ugroženi kupac može steći pravo na umanjenje mesečne obaveze samo za određene količine električne energije ili prirodnog gasa ili toplotne energije, tj. samo po jednom osnovu, a ne kumulativno.

 Postupak za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca pokreće se podnošenjem zahteva za sticanje statusa Opštinskoj upravi opštine Pirot, u ulici Srpskih vladara br. 82.

Zahtevi će se preuzimati u Uslužnom centru Opštinske uprave. Nadležni organ Opštinske uprave izdaje Uverenje o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca.

Uverenje o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca izdaje se, sa rokom važenja do kraja kalendarske godine.

 Novi zahtev za narednu kalendarsku godinu može se podneti najranije 30 dana pre

isteka roka odnosno od 02.12.2013. godine.

 Uz zahtev, ukoliko nije došlo do promene, što će se konstatovati uzimanjem

izjave na zapisnik pod krivičnom i materijalnom odgovornošću pred nadležnim organom,nije potrebno prilagati dokaze koji su već ranije priloženi, izuzev

dokaza o ukupnim mesečnim primanjima domaćinstva.

 Saopštenje Opštinske uprave Pirot

 

 

Slične vesti

3 Comments

  1. A zasto ne objavite da energetski zasticen kupac moze da bude samo onaj ko potrosi samo manje od 400 kw struje za tročlano domaćinstvo, a to znaci da radi samo sijalica, frižider i ponekad bojler ili džaba skuplja dokumentaciju. Najzanimljivije je da ovo ograničenje nije propisano u nijednoj Uredbi, nego internim dopisom Ministarstva. Tako vi skupite dokumentaciju, dobijete uverenje od Opštine da imate status energetski zaštićenog kupca, odete u distribuciju, a oni kazu “nemate prava, javili iz ministrastva samo ko je potrosio manje od 400kw”. Bruka…

      1. “Komentar je tumačenje određenog fenomena iz ličnog ugla, a cilj komentara je verbalna reakcija na konkretne povode i zauzimanje subjektivnog stava prema konkretnom događaju, problemu ili pojavi.”
        Sa druge strane, posao novinara je objektivan pristup i tumačenje pojave, kao i pružanje potpunih i detaljnih informacija o problemu ili pojavi čitaocima. Pozdrav Vama

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker