Reportaža

Kafana Djerdap vracena pravim vlasnicima

Pravosnažnim rešenjem Agencije za restutuciju, Područne jedinice u Nišu vraćena je imovina naslednicima pirotskog trgovca Božidara Vasića njegovim sinovima Jovanu, Velimiru, Radomiru i Dušanu.DUSAN-VASIC-KRAJ-VRACENOG-LOKALA-480x360

Reč je o lokalu koji se nalazi pored “Golemog mosta“ u starom delu “Tijabara“ veličine 72 metra kvadratna u kome je do pre nekoliko godina bila kafana “Đerdap“.

Zahtev za vraćanje lokala podneli su njegovi sinovi prošle godine. Očeva imovina je oduzeta rešenjem Narodnog odbora Pirot, Komisije za nacionalizaciju, 1959. godine

“Posle 54 godine i posle godinu i po dana prikupljanja dokumentacije i vodjenja postupka, dobili smo pravosnažno rešenje Agencije za restiutuciju o vraćanju oduzete imovine. Osim lokala, pre više od pola veka oduzeta nam je roba u dućanu i šest trosobnih stanova u Beogradu. Dočekali smo i taj trenutak da nam se vrati imovina- kaže jedan od naslednika  Dušan Vasić, sin nekadašnjeg trgovca Božidara Vasića.

Vasić kaže da je lokal  dosta uništen i da je potrebna njegova kompletna obnova.

„Najpre je to bila naša trgovačka radnja pa terzijska radnja izdata u zakup a posle toga je  bila kafana “Đerdap“ koju znaju mnogi Piroćanci. Vodimo postupak za očevu rehabilitaciju. Naš otac je bio ugledni trgovac i blagajnik Trgovačke komore u Pirotu- kaže  Dušan Vasić.

Na sajtu Agencije za restituciji piše da su zaključno sa 12. avgustom do sada  vraćena četiri lokala u Pirotu.

Izvor: Jugmedia

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker