Kultura

Jordan Andonović Stavrija 40 godina piše na dijalektu: Najteže je pisati humor

Poznati pirotski humorista, nekadašnji VICEKRALJ EVROPE, odnosno pobednik evropskog takmičenja u pričanju viceva, sa tada čuvenom “reprezentacijom Pirota”, ovih dana obeležava 40 godina svog stvaralačkog rada.

Sve njegove knjige pisane su na dijalektu i predstavljaju kulturno blago našeg grada, a posebno je ponosan na Mijalka Rasničkog. Prvi “moj” Mijalko Rasnički objavljen je pre ravno 40 godina, tačnije 1983. godine u nedeljniku Sloboda.

-Prvu humoresku “Vašar” napisano sam 18. septembra 1983. godine. Odneo sam je u Slobodu, pitao ko je glavni ovde i tada sam upoznao gospodina Tomislava G. Panajotovića. On je pročitao humoresku, smejao se i već za sledeći broj naručio još jednu. Posle je išla “Brena” pa mali milion tekstova, mislim da ima preko 300 nastavaka, plus humoreske, Ošišani jež, pa je usledila i saradnja sa Ruzmarinom, “Šoder listom”. Do sada sam objavio šest knjiga, spremam sedmu. Knjiga koja mi je izašla pre dve godine proglašena je za kulturno dobro grada Pirota. Nemam mnogo objavljenih knjiga, objavljujem ih u periodima od pet-šest godina. Humor je veoma zahtevno i teško pisati, naročito u ovakvim smutnim vremenima kada ne znaš kako ćeš ustati, šta će ti se desiti, zaista je teško-kaže Stavrija za Pirotske vesti.

VICEKRALJ EVROPE

Stavrija je svojevremeno zajedno sa drugim pirotskim poznatim humoristima poput Bore Jovanovića Mutnog Belega, u takmičenju u pričanju viceva proglašen za VICEKRALJA EVROPE, na šta je posebno ponosan.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker