Foto vest

Jesen je pravo vreme za pečenje prvoklasne rakije

Osim ajvara, pekmeza i druge zimnice, vredni pirotski domaćini ne mogu a da ne ispeku i kvalitetnu prirodnu dunjevaču, šljivovicu, jabukovaču i mnoge druge vrste rakije. U pravoj najezdi industrijskih rakija, domaće rakije su postale prava retkost i specijalitet.

Od kako zna za sebe ovim “hobijem” bavi se i meštanin Prisjanskog naselja Jordan Lepojev koji ovih dana peče prirodnu prvoklasnu dunjevaču, a osim dunjevače, koja je posebno popularna među turistima iz Bugarske, koji je zovu “đulevača”, deda Jordan rado peče i šljivovicu. Šljivova rakije je, moglo bi se reći,  tradicionalno piće ovog dela Srbije.

-Svake godine ispečem oko hiljadu litara rakije a s obzirom da sam u godinama – koristim je isključivo kao lek, po čašicu – dve ujutru na šte srca, rakiju i prodajem na pijaci. Poslednjih godina veliko je interesovanje za pravom domaćom prirodnom rakijom, jer su se pojavili i mnogi “veštaci” pa sve veći broj ljudi želi da sam ispeče rakiju. Zbog toga neretko i izdajem svoj kazan, jer je i njih sve manje, od kako je bakar na ceni-kroz šalu priča deka Jordan za Pirotske vesti i dodaje da se njegovom rakijom posebno oduševljavaju njegovi naslednici koji žive u rasejanju.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker