Gradska hronika

Izvozićemo pekmez, marmeladu i čips?!

Uz kupovinu najsavremenije nove linije za preradu višnje i kupovinu linije za proizvodnju pekmeza i marmelade “Lenada” ima nove, dugoročnije ciljeve.

Nova linija za preradu višnje sa protočnim tunelom kapaciteta 4 tone gotovih proizvoda na sat, podrazumeva da će se prerada u hladnjači udvostručiti. Planirani otkup voća počinje sredinom juna. 

prerada visnje_resizeProizvodnja pekmeza i marmelade počeće s jeseni. Deo ovih proizvoda biće namenjen maloprodaji u Srbiji, dok će drugi deo biti namenjen izvozu.

Paralelno sa montažom opreme radimo i građevinske radove, pakeraj, menjamo parkete, radimo neku vrstu rekonstrukcije hladnjače, a ove godine ćemo uvesti i topli program, zahvaljujući sušari koju smo nabavili kao i opremi za proizvodnju pekmeza. Svu robu izvozimo na tržište EU, ali i na tržište Japana, koje je među najzahtevnijim u svetu, jer oni ne poznaju kompromise kada je reč o kvalitetu proizvoda koga kupuju – kazao je Pirotskim vestima direktor hladnjače Vladica Krsmanović.

Lenada u Pirotu ima u planu da krene sa sadnjom krompira, kako bi u doglednom vremenu počeli i sa preradom krompira.

Pored planiranog zakupa zemljišta za voćarstvo, u predelu Sukova, Blata i Ponora, planiramo i zakup zemljišta na većoj nadmorskoj visini kako bi sadili krompir. Znamo da uvozimo krompir, ali ovde je na raspolaganju zemlja koju planiramo da iskoristimo za proizvodnju krompira, koji bi kasnije prerađivali u čips, a poznato je da čipsare nema u ovom kraju – izjavio je Rajča Ivanov, tehnički direktor Lenade.

Tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker