Gradska hronika

Izvoz – pola milijarde evra

Iz Slobodne zone Pirot tokom prošle godine put evropskih i svetskih tržišta izvezena je roba u vrednosti od oko pola milijarde evra, dok je vrednost ostvarenog prometa u 2014. godini preko 650 miliona evra, kazao je danas direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić. Po njegovim rečima, u okviru Slobodne zone Pirot, tačnije u firmama korisnicima usluga slobodne zone zapošljeno je oko 5.000 radnika.

ACA_0115_resize
 
Po njegovim rečima prošle godine ostvaren je rekord kada je reč o prometu i izvozu korisnika Slobodne zone Pirot.
“Ukupan promet svih korisnika slobodne zone je veći od 700 miliona evra, a ostvaren je izvoz od blizu pola milijarde evra”, kazao je Kostić

Po rečima direktora Kostića, radi se na proširenju Slobodne zone Pirot, pa će u režim Slobodne zone Pirot ući i novoizgrađena fabrika francuskog i svetskog gumarskog giganta “Big Tigar”, ali i hladnjača “Lenada” i pogon “D-company” iz Babušnice.

ACA_0123_resize

“Danas u Pirotu boravi komisija sastavljena od predstavnika sedam ministarstava. To je zakonski postupak za stavljanje u režim slobodne zone korisnika koji su proširili svoje pogone. Veoma smo zadovoljni da nova investicija “Mišelina”, fabrika “Big Tigar” ulazi u režim slobodne zone, a sa njom i nova fabrika “D kompani” iz Babušnice koja je izgradjena u granicama Slobodne zone, zatim pogon hladnjače “Lenada”, što je prvi poljoprivredni pogon u našoj zoni. “Tigar tajers” već radi u režimu slobodne zone ali će sada i novoizgradjena fabrika raditi u tom režimu. Sada ćemo poslovati na 116 hektara infrastrukturno opremljenog zemljissta tako da time nastavljamo rast i proširenje, a u budućnosti ćemo razmišljati i o novim lokacijama”, kazao je direktor Kostić.
 
ACA_0126_resize
.
Direktor Uprave za slobodne zone Republike Srbije, koji je i predsednik komisije koja obilazi pogone koji treba da udju u režim slobodne zone, Milan Ristić, kazao je da komisija trenutno proverava područje od 25 hektara koje bi trebalo da počne da radi u režimu slobodne zone i da počne da koristi pogodnosti koje pruzžaju slobodne zone.
“Ovde imamo puno posla jer po prvi put komisija treba da radi tri dana u jednom mestu jer je veliko područje i ima dosta objekata. Juče smo obišli “Big Tigar” i tu je zaista sve odradjeno fantasticčno. Danas smo obišli objekat kompanije “D-company””, kazao je Ristić.
tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker